Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ce măsuri au luat statele europene pentru a-și sprijini cetățenii
Riscul ca actuala criză sanitară să devină una socială este mare dacă statele nu iau măsuri pentru a limita efectele economice ale acesteia. În România, autoritățile au făcut posibilă amânarea ratelor la bănci până la 9 luni sau sprijină angajații care intră în șomaj tehnic, în timp ce alte țări europene au anunțat forme de sprijin care se referă la plata chiriilor sau interzicerea debranșării de la utilități pentru cei care nu-și pot plăti facturile.
Criza sanitară legată de noul coronavirus va avea efecte economice și sociale pe termen lung, avertizează specialiștii. În Italia, una dintre țările cele mai afectate de pandemie, au fost semnalate incidente care ilustrează situaţia din ce în ce mai dificilă a milioane de locuitori, după săptămâni de izolare şi blocare cvasitotală a ţării. „Nu avem bani să plătim, trebuie să mâncăm!“, spuneau, la Palermo, circa 20 de italieni care au încercat să plece dintr-un supermarket fără să plătească.
Ca răspuns de urgenţă, guvernul italian a luat o serie de măsuri, în special emiterea de bonuri alimentare, care sunt distribuite de comunele italiene şi au o valoare totală de 400 de milioane de euro. La Palermo, municipalitatea a primit deja 11.000 de solicitări, potrivit cotidianului „Il Sole 24 Ore”. Şi municipalitatea din Roma a anunţat că familiile „aflate într-o situaţie de dificultate economică provocată de măsurile de prevenţie şi limitare a răspândirii coronavirusului“ vor putea solicita un ajutor pentru cumpărături. Acesta s-ar putea ridica la 300 de euro pentru gospodăriile fără copii şi până la 500 de euro pentru cele cu minimum 5 persoane.
În Spania, aflată de asemenea într-o situație dificilă, guvernul le va interzice companiilor de utilităţi să le întrerupă alimentarea cu apă şi energie electrică consumatorilor din cauza facturilor neplătite, măsură ce se încadrează în pachetul de asistenţă pentru persoanele cele mai vulnerabile afectate de epidemie, a anunţat vicepremierul Pablo Iglesias, potrivit Reuters.
Totodată, guvernul de la Madrid are în vedere un pachet de 700 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe chiriaşii privaţi să treacă de criza sanitară şi probabil va suspenda timp de câteva luni evacuările şi plăţile chiriilor.
În Portugalia, unde un sfert din populaţie trăieşte cu cel mai mic salariu minim pe economie din Europa Occidentală, de doar 635 de euro pe lună, Parlamentul a aprobat, săptămâna trecută, suspendarea plăţii chiriilor pentru gospodăriile vulnerabile şi firmele care au probleme cu lichidităţile pe perioada pandemiei, arată Reuters. O măsură asemănătoare cu cea dată de guvernul de la București a luat guvernul ceh, care a aprobat o schemă privind o amânare de până la şase luni a plăţii ratelor. Dar, potrivit unor voci din sistemul bancar, mai puţin de o treime din cetăţeni vor cere o amânare a plăţii ratelor la credite.
(Cristina Zamfirescu)