Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Ce știm despre baza de la Deveselu
Intenţia statelor aliate de a dezvolta arhitectura de apărare antirachetă și a întări, astfel, capacitatea NATO de a contracara ameninţările balistice a apărut la summitul din aprilie 2009, care marca 60 de ani de la înființarea Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2009, administraţia Barack Obama anunţa că un sistem de apărare, numit oficial Abordarea Europeană Adaptivă a sistemului Aegis Ashore, va fi desfășurat de către SUA în Europa, pe structura sistemului antirachetă Aegis şi va fi dezvoltat în perioada 2011-2020, potrivit www.armscontrol.org.
În iunie 2011, avea să fie aprobat planul de acţiune al apărării antirachetă. În septembrie 2011, Turcia anunţa găzduirea unui radar NATO, iar România şi SUA semnau, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de apărare antibalistic american la Deveselu, pe o suprafaţă de 175 de hectare, pe amplasamentul bazei aeriene cu acelaşi nume.
Lucrările de construcţie ale facilităţii antirachetă de la Deveselu au început la 29 octombrie 2013, iar instalarea principalelor componente militare a fost finalizată în 18 decembrie 2015. Ceremonia de inaugurare a bazei și a certificării capacităţii sale operaţionale a avut loc la 12 mai 2016. Facilitatea antirachetă Deveselu se află sub coordonarea Flotei 6-a a SUA dislocată la Comandamentul NATO de la Napoli și cuprinde un radar AN/SPY1D(v), interceptori exo-atmosferici SM3 şi capacităţi de comunicaţii, comandă şi control, potrivit missiledefenseadvocacy.org.
Abordarea Europeană Adaptivă reprezintă contribuţia SUA la sistemul antirachetă al NATO care protejează Europa de ameninţările balistice cu raze scurte, medii şi intermediare. Din sistem fac parte radarul localizat la Kurecik, în Turcia, centrul de comandă de la baza aeriană Ramstein din Germania, facilitatea de la Deveselu şi o altă facilitate care se află în curs de amplasare la Redzikowo, în Polonia, potrivit www.nato.int. Un rol important în cadrul sistemului îl reprezintă navele purtătoare de capacităţi de apărare antirachetă Aegis, cu baza în Spania, la Rota.