Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Cea mai mare pădure tropicală protejată
Parcul Naţional Chiribiquete, aflat în inima pădurii amazoniene din Columbia, întins pe o suprafață de circa 4,3 milioane ha, este cea mai mare pădure tropicală protejată din lume, un important habitat natural la nivel mondial, înscris în Patrimoniul UNESCO din 2018. „Chiribiquete este un loc foarte special pentru valoarea sa arheologică, hidrologică, culturală, biologică, având dovezi vizuale şi de artă în stâncă de o magnitudine extraordinară”, potrivit lui Mary Lou Higgins, director al organizaţiei WWF Columbia, citată pe site-ul UNESCO.
Fauna parcului cuprinde mii de specii de vieţuitoare, zeci dintre ele în pericol, iar unele chiar expuse riscului de dispariţie, între care: tapirul de şes, vidra gigant, furnicarul gigant, maimuţa lânoasă, jaguarul. Grupuri reprezentative şi publicul larg consideră parcul „marea casă a animalelor”, potrivit whc.unesco.org. Parcul include şi cel mai vechi, extins şi dens complex pictografic arheologic din America, cu 50 de monumente murale şi peste 75.000 de reprezentări în stâncă, unele cu peste 20.000 de ani vechime, reprezentând scene de vânătoare, lupte, ritualuri de dans, toate în conexiune cu puternicul cult al jaguarului, considerat de triburile indigene simbol de putere şi de fertilitate.
Serrania de Chiribiquete a fost declarat Parc Naţional în septembrie 1989, acoperind la acel moment o suprafaţă de circa 1,3 milioane ha şi a fost extinsă în mai multe etape.