Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
CEC ar putea refinanţa un număr important de credite
CEC ar fi în măsură să refinanţeze un număr important de credite ale persoanelor fizice, contractate atât la această bancă, cât şi la oricare alta, pentru debitorii bun-platnici, a declarat prim-viceguvernatorul BNR.
Statul ar putea implica CEC Bank în procesul de refinanţare opţională a debitorilor persoane fizice pe bază de negocieri, privind acordarea de credit fiscal celor care îşi reeşalonează creditele, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, într-o opinie publicată pe site-ul BNR. Florin Georgescu a arătat că refinanţarea debitorilor bun-platnici, în condiţiile lipsei de încredere a mediului bancar faţă de noii clienţi persoane fizice şi juridice, precum şi a supraîndatorării acestora din urmă, constituie o soluţie pentru relansarea creditării pe baze sănătoase, implicit majorarea venitului disponibil al consumatorilor şi dinamizarea creşterii economice.
„De ce refinanţare? Pentru că nivelul cererii de credite noi ale populaţiei este redus, iar evoluţia îngrijorătoare a acestui sector arată contracţii care ar putea fi adresate prin noi fluxuri de lichiditate - credite refinanţate şi reeşalonate - către debitorii bun-platnici, care ar beneficia de un venit disponibil suplimentar, generator de creştere economică sustenabilă. În acest sens ar fi eficient un mecanism opţional prin care, fără a afecta deficitul fiscal, CEC să contracteze, cu garanţia statului, gen programul „Prima casă“, o linie de finanţare de la BIRD, BERD şi/sau BEI, care să îi permită reeşalonarea, prin înţelegere amiabilă cu debitorii, a creditelor persoanelor fizice cu venituri de până la, spre exemplu, 5.000 de euro net“, susţine oficialul BNR.
Florin Georgescu susţine că, în această formulă, criteriul utilizat ar putea fi cel al nivelului maxim de îndatorare suportabil de către debitor, respectiv reducerea acestuia de la 65-70% la 35-40%. „Astfel, CEC ar fi în măsură să refinanţeze un număr important de credite ale persoanelor fizice, contractate atât la această bancă, cât şi la oricare alta, pentru debitorii bun-platnici, având la dispoziţie resurse financiare externe. În acest moment, schema se află în faza de proiect la Ministerul Finanţelor Publice, care urmează să desfăşoare procedurile prevăzute de cadrul juridic actual“, precizează Florin Georgescu.
În ceea ce priveşte „schema Voinea“, implicarea Băncii Naţionale a constat doar în furnizarea unor date şi în efectuarea unei evaluări primare a impactului macroeconomic şi asupra stabilităţii sistemului bancar, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, a explicat oficialul BNR.
Totuşi, Florin Georgescu susţine că propunerea ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea, privind reeşalonarea creditelor pentru debitorii bun-platnici, prin acordul părţilor, cu asigurarea unui stimulent fiscal sub forma unei deduceri fiscale pe perioada de doi ani ulterioară rescadenţării, poate contribui, prin efectele ei favorabile, la soluţionarea unor probleme economice de actualitate.