Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cel mai dificil an de după 1989 pentru fermieri
Micii fermieri, în special legumicultorii, se confruntă cu dificultăţi din cauza creşterii costurilor la lucrările agricole, iar unii dintre aceştia au început să facă împrumuturi la bănci pentru a putea începe următorul an agricol. „Sectorul micului fermier o să intre în colaps”, prognozează un reprezentant al producătorilor.
Anul 2021 a fost unul foarte greu pentru producătorii agricoli, iar cea mai mare lovitură pe care au resimțit-o a fost și este scumpirea explozivă a îngrăşămintelor, de trei-patru ori faţă de anul trecut, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
„O mare parte dintre activităţile agricole, legumicultură, creşterea animalelor, pomicultură, sectorul micului fermier, se pare că, într-un fel sau altul, o să intre în colaps, pentru că am avut cel mai greu an de după 1989. Şi aici vorbim de preţurile foarte mici (pe care le-am obținut, n.r.) la produsele noastre, la producţia pe care am obţinut-o, vorbim de o creştere de la 30% până la chiar 300-400% ale unor input-uri şi numai îngrăşămintele chimice s-au scumpit între 200% şi 400% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Plus că ne confruntăm şi cu o lipsă acută a acestor îngrăşăminte”, a spus Ion Păunel, potrivit Agerpres.
În acest context, producătorul a arătat că o parte dintre legumicultori vor fi nevoiţi să apeleze la credite pentru a începe noul an agricol sau pentru a continua lucrările începute, neavând rezerve din acest an.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi fondator al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, Ionel Arion, a avertizat că explozia preţurilor la îngrăşăminte și energie va fi decontată de consumator.
„Se vor scumpi foarte mult alimentele la raft şi vor deveni inaccesibile şi nu sunt neapărat de vină fermierii. (…) Creşterea este prea mare la îngrăşăminte şi la energie ca să poate fi susţinută şi decontată doar de fermieri. Se va propaga pe lanţul alimentar cu siguranţă, va merge în zootehnie şi, mai departe, în industria alimentară şi în coşul zilnic al consumatorului”, a declarat Arion, pentru Agerpres.
Acesta consideră că în 2-3 ani vom asista la falimente în agricultura românească, mai ales ale fermelor mici.
„Fermele mici nu vor mai aplica deloc îngrăşăminte, nu vor mai aplica tratamente şi în 2-3 ani se vor închide dacă va rămâne acelaşi trend, pentru că nu au cum să cumpere îngrăşăminte. Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca şi motorina, dacă ne gândim că unele trec de 4.000 de lei tona”, a explicat reprezentantul producătorilor.
Soluţiile imediate, în opinia acestuia, vizează elaborarea unei strategii pentru următorii doi ani care să ia în calcul reducerea preţurilor la gaze şi energie sau reducerea TVA şi a accizei la motorină. (C. Z.)