Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cel mai important eveniment organizat vreodată în Republica Moldova
Republica Moldova va găzdui joi, 1 iunie, cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care vor participa aproape 50 de șefi de stat și de guvern și lideri ai instituțiilor europene. Este cel mai important eveniment de politică externă din istoria țării. Reuniunea va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, aflat la 35 de kilometri de Chişinău. Edificiul a fost construit în 1900 de Constantin Mimi, om politic și vinificator, ultimul guvernator al Basarabiei.
47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European au fost invitaţi la summit.
Măsurile de securitate vor fi drastice. Spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi închis parțial în perioada 1-2 iunie, iar peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani vor „asigura protecţia antiaeriană a obiectivelor desemnate în contextul summitului”, potrivit Ministerului Apărării de la Chişinău.
Republica Moldova vrea să adere „cât mai curând posibil” la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la deschiderea negocierilor „în următoarele câteva luni”, a declarat preşedinta Maia Sandu, într-un interviu acordat Agenţiei France Presse înaintea summitului.
Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, care şi-a anunţat recent retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) condusă de Rusia, vede intrarea sa în UE ca pe singura garanţie că nu va fi următoarea ţintă a Moscovei, după Ucraina, scrie France Presse.
În acest context, organizarea summitului CPE, care grupează în mod informal ţările membre ale Uniunii Europene și țări candidate sau care au deschis negocierile de aderare, este percepută de Chişinău și ca o modalitate de a transmite că opțiunea sa pentru un parcurs european este irevocabilă.
„Este important (acest summit, n.r.), căci vedem că nu suntem singuri, că avem mulţi prieteni şi că prietenii noştri au încredere în noi pentru a organiza un eveniment atât de important”, a spus Maia Sandu, noua favorită politică a scenei europene, apropiată în special de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit jurnaliștilor francezi.
Summitul CPE care va avea loc la Chişinău reprezintă „un mesaj foarte puternic” că Republica Moldova „nu va fi lăsată singură în nici o circumstanţă, în nici un context”, afirma recent și ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Victor Chirilă.
Comunitatea Politică Europeană a fost înfiinţată anul trecut la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron și este o platformă de dialog politic şi cooperare, pentru întărirea securității şi stabilității în Europa. La prima reuniune, desfășurată la Praga în 6 octombrie anul trecut, au participat lideri din 44 de ţări: cele 27 din UE plus 17 invitate, printre care Norvegia, Ucraina, Elveţia, Turcia, Regatul Unit, Republica Moldova, Serbia şi Azerbaidjan. (C. Z.)