Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Cel mai important summit pentru climă din ultimii 6 ani
Organizată de Marea Britanie, la Glasgow, conferința ONU pentru climă COP26, care a început ieri, este privită ca ultima mare şansă de a încetini creşterea temperaturilor, prin convingerea celor aproape 200 de țări participante să adopte obiective climatice mai stricte. Potrivit unei agenții specializate a ONU, clima este „scăpată de sub control”, iar „catastrofa se apropie”.
În cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice de la Glasgow (Scoţia), guvernul britanic va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a convinge responsabilii din circa 200 de state să depună eforturi suplimentare în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon, pentru a menţine încălzirea globală sub pragul de +2°C sau, dacă este posibil, sub +1,5°C faţă de epoca preindustrială, fixat prin Acordul de la Paris.
Conform acestui acord, semnat de 191 de țări în 2015, pentru a ține sub control încălzirea climatică, statele părţi au obligația să depună, o dată la cinci ani, o „contribuţie naţională” revizuită în sus.
În total, la 12 octombrie, termenul-limită impus de ONU, 143 de ţări şi-au prezentat „contribuţia determinată la nivel naţional” (NDC) care precizează obiectivul lor de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030.
Cu mare întârziere, abia pe 28 octombrie, și China, ţară responsabilă de peste un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, a depus oficial noile sale angajamente. În NDC-ul său revizuit, China se angajează să ajungă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 65% până în 2030 şi neutralitate „înainte de 2060”.
ONU a analizat noile angajamente climatice primite și a anunțat cu îngrijorare că acestea sunt departe de ținta de limitare a încălzirii globale sub 2°C sau 1,5°C, din contră, planurile ar determina o încălzire „catastrofică” a climei cu +2,7°C până la sfârșitul secolului.
Ținând seama de toate NDC-urile, emisiile ar urma să scadă cu 16% în 2030 comparativ cu 2010, prea puțin față de reducerea necesară de 40% până în 2030 pentru a rămâne sub 1,5°C sau de 25% pentru a rămâne la 2°C.
În concluzie, angajamentele ţărilor ar trebui să fie de şapte ori mai ambiţioase pentru ca omenirea să atingă plafonul de 1,5°C prevăzut în Acordul de la Paris, a anunţat ONU într-un raport. „Pentru a proteja lumea de cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, ţările trebuie să ia măsuri mai ambiţioase în ceea ce priveşte emisiile şi trebuie să acţioneze acum”, a declarat, potrivit AFP, preşedintele COP26, Alok Sharma, care speră la sprijinul ţărilor G20 pentru un succes măcar parțial al conferinței de la Glasgow.
Statele industrializate din G20 produc peste 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, iar reprezentanții acestora s-au reunit în weekend la Roma, una din temele discutate fiind clima. (C. Z.)