Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania s-a deschis la Hereclean
▲ Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a fost prezent vineri la inaugurarea celui mai mare abator de ovine din Transilvania, situat în localitatea Hereclean din judeţul Sălaj ▲ Abatorul are o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi, jumătate din investiţie realizându-se cu bani de la UE ▲
Investiţia de 2,5 milioane de euro aparţine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contribuţie europeană prin Programul SAPARD, iar diferenţa fiind suportată de cei 64 de crescători de ovine, membri ai cooperativei. Abatorul are o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/oră) şi a fost astfel conceput pentru ca în cadrul lui să se poată face şi tăierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi. Dotările sunt dintre cele mai moderne, abatorul corespunzând tuturor normelor europene în domeniu. Printre aceste dotări se numără staţia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei şi care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate în decurs de opt ore. În structura complexului de abatorizare au fost incluse un depozit de lână, o sală de sângerare, camere de frig, depozit de piei, cântar electronic, sistem automat de uscare a oilor (în cazul în care lâna este udă) şi asomatoare, toate separate în fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase şi stomacul animalelor. Cei 50 de angajaţi care vor lucra aici vor avea la dispoziţie vestiare separate pentru bărbaţi şi femei, spălătorie pentru hainele de lucru, sală pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spălat şi dezinfectat cizmele. CATO reuneşte 64 de crescători de ovine din Sălaj şi este una dintre primele grupuri de producători recunoscute pe plan naţional, având, de altfel, Avizul de Recunoaştere cu numărul 1, eliberat în 2006, de Ministerul Agriculturii.