Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele
Marţi a fost inaugurat, la Măgurele, Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), locul unde se vor face experimente importante pentru domenii precum medicina. La acest moment, România are cel mai puternic laser din Europa şi al doilea laser din lume.
Cel mai puternic laser din Europa şi al doilea din lume a fost inaugurat marţi la Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de la Măgurele. „Avem deosebita satisfacţie să asistăm la finalizarea şi operaţionalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructură la cel mai înalt nivel mondial. Institutul găzduieşte cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawatt cu o durată de 25 femtosecunde“, a declarat ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, domnul Mihnea Costoiu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finanţat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei în cadrul Programului naţional de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013. „Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră. Constituie o etapă esenţială în realizarea infrastructurii ELI -NP, mai celebrul proiect care va cuprinde două lasere de 10 petawaţi“, a completat ministrul.
Laserul va deschide noi perspective pentru cercetări de vârf, cum ar fi aplicaţii în fizică, chimie, biologie, medicină, energie, ştiinţa materialelor, tehnologii ultraavansate de producţie care vor avea un impact important pentru economia românească. În terapiile anticancer, laserul va acţiona direct asupra tumorii, fără a mai distruge şi ţesuturile din jurul ei. „Chiar dacă menţionăm doar uriaşul potenţial în domeniul accelerării de particule pentru testarea componentelor folosite în industria spaţială, generarea razelor X dure pentru aplicaţii industriale sau protonanoterapia în medicină, se conturează o paletă spectaculoasă de direcţii în care cercetarea românească va străpunge cu siguranţă barierele actuale. Noua generaţie de cercetători din România şi generaţiile următoare vor avea posibilitatea să deruleze în ţară proiecte de cercetare ce presupun resurse care până acum erau apanajul a doar câteva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat acest lucru, echipe de cercetători din străinătate, inclusiv diaspora ştiinţifică românească“, a mai declarat Costoiu.
CETAL constituie, de asemenea, un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfăşura, începând cu 2018, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).
Autorităţile române şi-au exprimat intenţia ca până în anul 2020 să realizeze investiţii în cercetare reprezentând 2% din Produsul Intern Brut, fie că este vorba despre surse publice sau private, Orizont 2020 fiind unul dintre programele europene ce vor fi accesate cu prioritate. Pentru a ajuta universităţile, organizaţiile de cercetare şi întreprinderile să investească în produse şi servicii noi şi inovatoare, UE va pune la dispoziţia acestora, în următorii 7 ani, un buget de 80 de miliarde de euro. (Oana Nistor)