Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Celebrând cartea, celebrăm excelenţa
Ediţia cu numărul 25 a Târgului internaţional de carte Gaudeamus a fost deschisă ieri în Pavilionul Central de la Romexpo, preşedinte de onoare al evenimentului fiind academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Expoziţia organizată de Radio România poate fi vizitată până pe 18 noiembrie şi este pusă sub semnul Centenarului Marii Uniri, al Primului Război Mondial şi al celor 90 de ani de Radio România Actualităţi. Editurile Patriarhiei Române pot fi găsite la standul 349 din Pavilionul Central Romexpo, nivelul 7.70.
În aceste zile cartea reprezintă „excelenţa” şi celebrând-o `ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”, a declarat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, cu prilejul deschiderii Târgului internaţional de carte Gaudeamus, citat de Agerpres.
„Încep intenţionat neprotocolar. Ar trebui să încep cu expresia «Excelenţa voastră!» şi să vă spun că această excelenţă este pentru noi, în aceste zile, cartea. Cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu câteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi. Şi pentru că suntem în Anul Centenarului Marii Uniri, în anul celor 9 decenii de când s-a emis pentru prima oară pe undele radio, suntem la a 25-a ediţie a unui târg românesc de carte, vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani”, a continuat Pop la deschiderea Târgului de la Romexpo.
El a reamintit că „de când s-a tipărit prima carte pe pământ românesc au trecut 510 ani. E vorba de Cartea religioasă de la Târgovişte, Liturghierul lui Macarie. Iar de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov au trecut... aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea. Vă mai reamintesc că sunt 330 de ani de când la Bucureşti, în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino, se scotea Biblia de la Bucureşti, rod al eforturilor intelectualilor din cele trei ţări româneşti.”
Preşedintele Academiei a subliniat că „celebrând cartea, ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”. „Iar pentru mine cartea este singurul mare izvor de înţelepciune al omenirii. De aceea se cuvine s-o celebrăm şi s-o numim, măcar în aceste zile, «excelenţa voastră»”, a încheiat Ioan-Aurel Pop.
Peste 300 de expozanţi propun, timp de cinci zile, la cea de-a 25-a ediţie a Târgului internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, având în acest an tema centrală `România Centenar”, circa 900 de evenimente editoriale şi profesionale.
La Gaudeamus, care se va desfăşura până duminică, vor fi prezente edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie.
Standul „România Centenar”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, va oferi publicului de la Gaudeamus un bun prilej de a se întâlni şi dialoga cu câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori, critici literari şi istorici români ai momentului.
Editurile Patriarhiei la Gaudeamus
Editurile Patriarhiei Române participă la târg alături de cele peste 300 de edituri româneşti şi străine, care își prezintă oferta de carte tuturor iubitorilor de cultură. Ele pot fi găsite la standul 349 din Pavilionul Central Romexpo, nivelul 7.70, informează basilica.ro.
Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la trecerea în veșnicie a pr. Dumitru Stăniloae, Editurile Patriarhiei Române organizează astăzi, 15 noiembrie, o lansare de carte. În cadrul evenimentului ce va avea loc în spațiul „Mircea Sântimbreanu” - standul 341, vor fi lansate volumele 10-12 din colecţia „Opere Complete”, care conţin tomurile 1-3 ale Teologiei Dogmatice Ortodoxe a părintelui Dumitru Stăniloae.