Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Celulă de criză pentru gestionarea caniculei
În cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, funcționează, începând de ieri, o celulă de criză care monitorizează efectele produse de temperaturile foarte ridicate aşteptate în perioada următoare. Mai multe judeţe din vestul şi sudul ţării sunt sub cod galben şi portocaliu pentru caniculă, iar riscul izbucnirii unor incendii de pădure este ridicat.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care s-a întrunit miercuri, a aprobat un set de măsuri generale aplicabile în perioadele caniculare pentru populaţie şi instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.
„La nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a hotărât desemnarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca structură responsabilă cu coordonarea măsurilor necesare a fi adoptate pentru situaţia generată de caniculă și activarea celulei de criză în cadrul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei”, a declarat Raed Arafat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei CNSU.
Printre măsurile care se vor aplica în perioadele caniculare se numără: adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber; amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit; informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul caniculei, precum şi interdicţia utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată; monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti; desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor în zonele forestiere, precum şi în zonele de culturi agricole; identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile.
CNSU a stabilit şi un set de recomandări adresate populaţiei, printre care: evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu adăpostirea în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice); evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11:00-18:00; asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare, compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe, fructe, legume sau iaurturi; purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.
Şeful DSU a precizat că IGSU poate ajuta populaţia afectată de secetă, prin livrarea de apă menajeră cu cisternele, însă nu şi apă potabilă. (C. Z.)