Doar 47% dintre români au afirmat, la ultimul sondaj Eurobarometru dat publicităţii săptămâna trecută de Parlamentul European (PE), că îşi doresc ca Uniunea Europeană să îşi asume un rol mai important în
Centrala de la Zaporojie provoacă îngrijorare
Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc că se folosesc de centrala nucleară din Zaporojie într-un mod iresponsabil.
Dacă Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova că stochează arme grele în centrală şi că o utilizează ca bază de lansare a loviturilor asupra poziţiilor ucrainene, Rusia afirmă că Kievul a vizat în mai multe rânduri, inclusiv cu ajutorul dronelor, centrala nucleară, provocând incendii. Informaţiile, notează AFP, nu pot fi însă verificate în mod independent.
Pentru a amplifica şi mai mult îngrijorarea, în ultimele zile au fost date publicităţii două simulări care au arătat direcţiile spre care s-ar îndrepta un posibil nor radioactiv dacă la Zaporojie s-ar produce o scurgere de radiații. Cele două simulări, transmise de autorităţile ucrainene, respectiv ruse, nu se potrivesc şi prezintă anumite neconcordanţe.
Mai mult de atât, Rusia a amenințat că va închide centrala care are şase reactoare nucleare şi asigură mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.
În acest context, NATO cerut o „inspecţie urgentă” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala de la Zaporojie, iar ONU a făcut apel pentru demilitarizarea centralei. De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma întâlnirii cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Volodimir Zelenski, „s-a arătat preocupat de situaţia din jurul centralei nucleare“, subliniind că „nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl“.
Centrala situată în sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, cu şase reactoare nucleare active, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. (O. N.)