Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Centrele de transfuzii și-au depășit capacitățile de stocare
Creşterea, de la 1 ianuarie 2024, a valorii tichetelor acordate persoanelor care donează sânge, de la 67 de lei la 280 de lei, a făcut ca centrele de transfuzii din toată țara să înregistreze un număr foarte mare de donatori, iar sângele recoltat să ocupe total capacitatea de stocare a acestor instituții. În aceste condiții, conducerile unor centre de transfuzii au fost nevoite să impună măsuri restrictive.
Astfel, începând de ieri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, donarea se face doar pe baza unei programări în aplicaţiile Donorium şi BlooDoChallenge. „Prezentarea fără programare nu reprezintă o garanţie pentru donare în ziua respectivă”, au transmis reprezentanţii centrului.
La Centrul de Transfuzie Alba, care a anunţat vineri că are depăşită capacitatea de stocare, în această săptămână vor fi amânați de la donare donatorii iniţiali (care nu au mai donat niciodată), donatorii ocazionali (care au mai donat, dar nu în ultimii doi ani) și cei cu grupa 0 pozitiv.
La Centrul de Transfuzii din Botoşani, de joia trecută, numărul de donatori a fost limitat la 30 de persoane/zi, a declarat, pentru Agerpres, directorul acestuia, medicul Loredana Roşca, potrivit căreia, în primele zile din 2024, numărul donatorilor a crescut de aproape zece ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La Arad, conducerea Centrului de Transfuzie a fost nevoită să anunțe că nu mai acceptă donatori noi pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare. „Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung”, a declarat directorul Laura Păcurariu, potrivit Agerpres. (C. Z.)