Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cercetarea agricolă românească este în colaps
Cercetarea agricolă are nevoie urgentă de restructurare pentru că, practic, este în colaps, are datorii de peste 200 milioane de lei, mai puţin de 400 de cercetători şi o suprafaţă de numai 30.000 de hectare, a declarat, marţi, ministrul agriculturii, Achim Irimescu. „Cercetarea are un rol esenţial pentru creşterea competitivităţii în agricultură. Fără rezultatele cercetării nu mai putem fi competitivi pe piaţa europeană. Fostul comisar european pe agricultură, actualul premier Dacian Cioloş, a prevăzut 4 miliarde de euro pentru cercetarea agricolă din UE. Din păcate, România nu are proiecte decât pentru 34 milioane de euro, restul sumei fiind luat de alte state membre care sunt mai bine pregătite pentru a absorbi fondurile de cercetare. Propunerea noastră este ca, împreună cu Ministerul Educaţiei, să avem un institut naţional care să înglobeze toată cercetarea. ASAS să rămână for de consacrare ştiinţifică, iar Institutul Naţional de Cercetare, pe modelul celui din Franţa, să primească fondurile necesare”, a explicat ministrul agriculturii, citat de Agerpres.
Şeful MADR consideră că fermierii români au nevoie de inovare şi de rezultatele cercetării, iar tinerii trebuie stimulaţi cu salarii competitive ca să rămână în ţară.