Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimii 20 de ani, contribuind la decesul a peste 500.000 de persoane, inclusiv în România, potrivit unei analize realizate de
Ceremonii militare de Ziua Imnului Naţional
Ziua Imnului Național a fost sărbătorită ieri, 29 iulie, prin ceremonii organizate în garnizoanele din țară, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, după cum a anunţat Ministerul Apărării Naţionale. A fost intonat Imnul Naţional al României şi a fost înălţat drapelul naţional. La București, ceremonia publică a avut loc în Piața Tricolorului, din fața Palatului Cercului Militar Național, cu acest prilej Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale susținând un spectacol.
Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care a subliniat că „este important să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale”: „Este datoria noastră să-i onorăm pe toţi înaintaşii care s-au sacrificat pentru realizarea unităţii şi păstrarea identităţii şi demnităţii naţionale şi să cinstim cu onoare imnul, expresie a celor mai pure sentimente patriotice ale poporului român. Dragi români, să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale şi să transmitem generaţiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, aşa cum sunt surprinse în „Deşteaptă-te române!”. La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!”
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te, române!” a fost ales Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. În forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că Imnul Naţional este „Deşteaptă-te, române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
„Deşteaptă-te, române” a fost compus de Anton Pann pe versurile poetului Andrei Mureșanu şi a fost interpretat pentru prima dată în mod oficial la 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Ziua de 29 iulie a fost stabilită, prin lege, în anul 1998, drept Ziua Imnului Naţional al României. (O. N.)