Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Cerere crescută de ouă în preajma sărbătorilor

Cerere crescută de ouă în preajma sărbătorilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 11 Aprilie 2025

România are printre cele mai mici preţuri la ouă la poarta fermei din Uniunea Europeană, chiar dacă în această perioadă a sărbătorilor pascale consumul intern creşte cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, faţă de 21 într-o lună obişnuită.

„Conform Observatorului Preţurilor în UE, preţul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare sărbătorilor pascale era undeva la 55 de bani un ou”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. În comparație, prețul ouălor în Bulgaria era 222 euro/100 kg, în Ungaria 286 euro, în Polonia 314 euro.

Van a precizat că nu sunt motive să crească preţul la ouă în următoarele două săptămâni. În ceea ce priveşte oferta, preşedintele UCPR a subliniat că aceasta este mai mare în preajma sărbătorilor cu aproximativ 50% decât într-o lună obişnuită. „Fermierii îşi programează fluxurile în aşa fel încât în perioada aceasta să aibă sufici­ente ouă, iar preţurile sunt bune”, a explicat el.

Fermele autohtone pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează şi la export, în general în UE. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, producţia de anul trecut a fost de circa 5,86 miliarde de ouă, din care 40%-45% din ferme şi restul de la gospodării. România a exportat, în UE, peste o jumătate de miliard de ouă şi a importat aproape 200 de milioane.

În supermarketuri se găsesc și ouă gata vopsite pentru Paşte, care provin din Austria sau Germania. „La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite”, a punctat Ilie Van. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură