Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cerere mare de forţă de muncă cu înaltă calificare
Până în 2050, în unele zone, scăderea volumului de forţă de muncă disponibilă va atinge circa 215 milioane de salariaţi, în timp ce, în alte regiuni, excesul de forţă de muncă va atinge 500 de milioane, informează un comunicat al Băncii Mondiale (BM). Evoluţia demografică mondială va duce la o mobilitate crescută a forţei de muncă în deceniile viitoare, se arată în documentul intitulat „Modelarea viitorului: o perspectivă pe termen lung asupra mobilităţii populaţiei şi a forţei de muncă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA)“. Rezultatele studiului au fost prezentate la Bruxelles împreună cu Comisia Europeană (CE).
Studiul susţine că, în viitor, cererea de forţă de muncă de calificare superioară va creşte la toate nivelurile ocupaţionale. Regiunile cu exces de forţă de muncă, precum Orientul Mijlociu şi Africa de Nord nu sunt pregătite să facă faţă acestei dezvoltări a cerinţelor de pe piaţa muncii. „Exemplul Europei şi al MENA este deosebit de elocvent, în regiunea celei dintâi forţa de muncă urmând să scadă până în 2050 cu 66 de milioane, în timp ce în zona MENA excedentul de forţă de muncă va atinge 40 de milioane. În acelaşi interval, cererea de forţă de muncă de calificare medie va atinge apogeul în Europa. Educaţia şi creşterea ponderii forţei de muncă feminină vor trebui să se dezvolte pentru ca salariaţii provenind din MENA să poată profita de oportunităţile oferite de piaţa europeană“, a spus Leila Zlaoui, autorul principal al raportului.