Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Cerere mare de locuinţe în şase oraşe din România
Cererea de locuinţe în şase oraşe mari din România (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa) a crescut cu 14%, în trimestrul doi al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, relevă o analiză din domeniu. Această cerere mare de locuinţe atrage după sine creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară. Cele mai mari preţuri pe metru pătrat sunt la Cluj-Napoca (1.570 de euro/mp) şi Bucureşti, unde pretenţiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro/mp.
Pe segmentul cererii de pe piaţa imobiliară, volumul actual a crescut cu 14% comparativ cu trimestrul II din 2018. În patru din cele şase oraşe analizate, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare creştere poate fi observată în Braşov (+25%), urmată de Bucureşti (+16%), Constanţa (+13%) şi Timişoara (+10%). În Cluj-Napoca şi Iaşi, creşterile de cerere de locuinţe au fost de sub 10%, mai exact +7%, respectiv +6%, arată raportul de piaţă realizat de Analize Imobiliare şi dat publicităţii săptămâna trecută.
În acelaşi timp, în perioada analizată, ritmul de creştere a preţurilor solicitate pentru proprietăţile rezidenţiale din România a ajuns la 0,4%, după ce în primele trei luni din 2019 se găsea la 0,8%. Datele Analize Imobiliare arată că variaţia anuală a preţurilor s-a situat la un plus de 3,5% în T2 din acest an, în scădere de la plus 4,6% în cele trei luni anterioare.
Potrivit sursei citate, tendinţa de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în Bucureşti, unde preţurile apartamentelor a consemnat o scădere de 0,8% faţă de trimestrul anterior, în timp ce, în restul ţării, acestea s-au apreciat cu 1,4%.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în Bucureşti, respectiv cu 3,8% în ţară.
În privinţa preţurilor la apartamente, cel mai important avans în ţară (cu excepţia Bucureştiului) l-a consemnat Braşov (+1,7%) - cu o valoare medie de 1.120 de euro/mp util, urmat de Timişoara (+1,2%, până la 1.210 euro/mp), Iaşi (+0,8%, până la 1.000 de euro/mp), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro/mp) şi Constanţa (+0,2%, până la 1.140 de euro/mp). În Capitală, pretenţiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro/mp.
Analiza de specialitate arată, în acelaşi timp, că în trimestrul II din 2019 au existat câteva reşedinţe de judeţ unde pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decât la nivel naţional, dar şi decât în marile centre regionale.
Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Sfântu Gheorghe, cu un avans de 8,9%, până la o medie de 760 de euro/mp.
În top se mai găsesc: Giurgiu, cu un plus de 6,3% în perioada analizată (până la 530 de euro/ mp), Slobozia (+5,7%, până la 700 de euro/mp), Râmnicu Vâlcea (+4,9%, până la 860 de euro/mp) şi Călăraşi (+3,7%, până la 700 de euro/mp).
La polul opus, cu cel mai mare declin la preţul apartamentelor, se situează Reşiţa, unde s-a înregistrat o ieftinire de 1,7%, cu o medie de 500 de euro/mp.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu recent, dezvoltatorii imobiliari vor livra, în 2019, cu 40% mai multe locuinţe noi, comparativ cu anul anterior, când s-au livrat 8.500 de unităţi, până la un total de 14.000 de unităţi.
În prezent, 100 de proiecte rezidenţiale medii şi mari se construiesc în Bucureşti şi Ilfov, zonele cu cele mai multe tranzacţii imobiliare din România.
Datele publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că, în trimestrul trecut, au fost încheiate, pe plan naţional, 125.474 de vânzări de imobile, în creştere cu circa 8% faţă de trimestrul anterior, când erau consemnate 116.109 tranzacţii.
În primele şase luni ale anului, numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate pe plan naţional s-a ridicat la 241.583, mai puţin cu aproape 20% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când erau încheiate, la nivel de ţară, 300.432 de asemenea operaţiuni.