Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cererea unică de plată pentru agricultură
Fermierii români pot depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cererile unice de plată aferente anului 2016, data-limită de depunere fără penalităţi este 15 mai 2016. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă nici un fel de plată sau de sprijin.
Potrivit unui comunicat de presă publicat de APIA, cererea unică de plată pentru anul 2016 se completează în format electronic, de către fermieri, prin aplicaţia electronică pusă la dispoziţie de către APIA, în urma digitizării parcelelor agricole declarate şi a completării în aplicaţie a datelor privind animalele din exploataţie pentru care solicită sprijin/ajutor financiar. Cererea unică de plată se listează la centrele APIA şi va conţine numai datele declarate de către fermieri şi schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor solicitate. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare de teren agricol. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați. După data de 15 mai fermierii mai pot depune cereri de plată, dar sunt penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi de întârziere până la termenul-limită de 10 iunie 2016.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că în curând va începe plata subvenţiilor integrale aferente anului 2015, plata pe suprafață începând cu 8 aprilie, iar pentru subvenţiile la animale data de 25 mai. „Pe 8 aprilie, cel târziu, vom începe să plătim diferenţa pe suprafaţă aferentă anului trecut, deşi, încă, se fac eforturi pentru devansarea termenului. La animale începem pe 25 mai, cel mai târziu, dar şi aici am dat în analiză să facem o inversiune între module, să vedem dacă putem veni mai devreme cu plăţile”, a subliniat ministrul agriculturii.
Potrivit datelor APIA, până la termenul-limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) - Campania 2015 au primit 255,4 milioane de euro drept avans pentru o suprafaţă de 5,75 milioane de hectare.
Cuantumul pentru plata SAPS - Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, iar plata în avans poate fi acordată în procentaj de până la 70% din valoarea totală a plăţilor directe. România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha. Termenul-limită până la care România poate plăti subvenţiile anului 2015 fără penalităţi, conform regulamentelor europene, este 30 iunie 2016.