Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Certificat RAR privind starea mașinilor scoase la vânzare
Începând de la 1 decembrie 2024, cumpărătorii unei mașini înmatriculate deja în România vor avea acces la toate datele autovehiculului de care sunt interesați prin intermediul unui certificat emis de Registrul Auto Român (RAR). Documentul, numit RAR Auto Pass, va costa în jur de 50 de lei și va fi eliberat persoanelor care vând un autovehicul, fără să fie nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.
Conform legii, RAR Auto Pass va conţine informaţii esenţiale despre istoricul autovehiculului, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la data şi natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare şi direcţie, precum și tipul intervenţiei pe vehicul (întreţinere, reparaţie, actualizare de soft etc.), au transmis reprezentanții Registrului Auto.
La sfârşitul lunii mai 2024, aplicaţia RAR Auto Pass va fi gata din punctul de vedere al platformei digitale şi va fi distribuită entităţilor responsabile de completarea datelor necesare eliberării certificatului (service-uri, staţii ITP, ateliere, producători). Reprezentanţii RAR susţin că este nevoie de minimum 6 luni pentru a fi colectate suficiente date pentru ca imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă și pentru ca instituția să poată elibera persoanelor care vor să vândă un autovehicul, de la 1 decembrie 2024, certificatul RAR Auto Pass, iar acesta să fie oferit cumpărătorului în momentul tranzacţiei.
În situaţia puţin probabilă în care, în momentul interogării aplicaţiei, nu este găsită nici o informaţie despre un vehicul, RAR va elibera gratuit un așa-numit certificat de negare.
„RAR Auto Pass este esenţial pentru toate persoanele care vor să se asigure, înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiţia şi mai ales că maşina nu are probleme de natură să pună în pericol viaţa cuiva sau siguranţa în trafic”, a afirmat, potrivit Agerpres, Mihai Alecu, directorul general al Registrului Auto Român.
În România, preferința pentru mașinile la mâna a doua rămâne ridicată. Potrivit analizei unei platforme care intermediază vânzări de autovehicule rulate, anul trecut au fost înmatriculate circa 320.000 de maşini second-hand, iar ilustrativ pentru cererea crescută este faptul că prețul mediu al unui vehicul a atins nivelul-record de 12.800 de euro, o scumpire medie cu peste 1.850 de euro (+18%) faţă de 2022.
„Majorările de preţ sunt şi mai mari atunci când vine vorba de categoria de maşini căutată cel mai mult de români: autovehicule mai noi de 10 ani şi cu mai puţin de 150.000 km rulaţi. Trendul de creştere aici este mai accelerat, preţul mediu urcând la 21.450 de euro în 2023, versus 17.880 de euro, un an mai devreme, creşterea depăşind aici 20%”, arată analiza platformei Instant.ro. (C. Z.)