După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Certificate permanente pentru persoanele cu dizabilităţi
Persoanele cu anumite dizabilităţi vor primi certificate permanente de încadare în grad de handicap astfel încât să nu mai fie nevoite să se prezinte periodic la comisiile de evaluare. Ministrul muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi vor fi plătite în continuare prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială.
Persoanele care au suferit amputaţii, s‑au născut fără un membru ori sunt insulino-dependente se numără printre cele care vor primi certificate permanente de încadrare în grad de handicap astfel încât să nu mai fie nevoite să se prezinte periodic la comisiile medicale de evaluare. Potrivit ministrului muncii, Marius Budăi, actul normativ ce va fi adoptat în perioada imediat următoare va permite, totuşi, ca aceste persoane, „în funcţie de agravarea sau nu a situaţiei, să se prezinte ulterior din proprie iniţiativă la comisie şi să solicite reevaluarea pentru încadrarea într‑un grad superior şi eventual acordarea unui însoţitor”.
„Am solicitat medicilor din Comisia superioară să îmi prezinte o situaţie până luni, 4 martie. Din analiza pe care am făcut‑o, mi‑aş dori ca în acest ordin să fie cuprinse şi persoanele care au diabet şi sunt insulino‑dependente, pentru că, ştim cu toţii, cel puţin eu nu am auzit ca vreuna să‑şi revină. Consider că trebuie să venim în întâmpinarea acestor cetăţeni care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Budăi, citat de Agerpres.
Totodată, acesta a subliniat că începând de anul trecut există un program de finanţare cu fonduri de la guvern a salariilor asistenţilor sociali angajaţi la primării şi a îndemnat autorităţile locale să‑l acceseze. „Avem şi anul acesta un program de interes naţional prin care asistenţii sociali din primării pot fi plătiţi direct de către guvern. Spre surprinderea noastră, nu avem nici o primărie care a apelat la acest program. Fac apel public la toţi primarii din România să acceseze acest program, să consulte HG 427/2018 şi să vadă ce înseamnă finanţarea prin programul de interes naţional”, a mai spus ministrul, care a dat asigurări că persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora vor primi indemnizaţiile fără întârzieri, „iar dacă vor fi probleme la unele primării, se va interveni direct la bugetul de stat”.
Pe de altă parte, un raport publicat la Strasbourg şi întocmit în urma vizitei în România a comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, subliniază că drepturile persoanelor cu dizabilităţi se confruntă cu obstacole „sistemice” şi că, în ciuda îmbunătăţirii cadrului legislativ şi politic, sunt necesare, în continuare, măsuri extinse pentru a combate deficienţele legate de protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Comisarul îndeamnă totodată autorităţile române „să dezvolte servicii de susţinere a acestora în cadrul comunităţilor, să îmbunătăţească accesibilitatea spaţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi şi să promoveze măsuri de creştere a incluziunii pe piaţa muncii pentru aceste persoane”.
La sfârşitul anului trecut numărul total de persoane cu dizabilităţi era de 797.104, reprezentând 3,59% din populaţia României, tipurile de handicap fiind fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD). Din totalul persoanelor cu dizabilităţi, 779.066 persoane (97,74%) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate) şi 18.038 persoane (2,26%) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate), coordonate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin ANPD. În ceea ce priveşte numărul instituţiilor publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, acesta era de 475, dintre care 417 rezidenţiale şi 58 nerezidenţiale - de zi.