Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Certificatul energetic devine obligatoriu din luna martie
Deşi ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la începutul anului, certificatul energetic pentru locuinţe ar putea fi folosit la vânzarea locuinţelor abia începând cu luna martie. Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie.
Certificatul energetic pentru clădiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010 dacă Guvernul aprobă Ordonanţa propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), se arată într-un comunicat al MDRT. Informarea corectă a cetăţenilor despre certificatele energetice pentru clădiri se va realiza prin instituirea unui parteneriat între reprezentanţi ai ministerului de resort, ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Asociaţiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociaţiilor de Proprietari, conform discuţiilor purtate la sediul ministerului de resort. Cu acest prilej s-a discutat despre reintroducerea obligativităţii existenţei certificatului energetic în tranzacţiile imobiliare, în contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonanţei de urgenţă de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect, din OUG 114/2009. Cei prezenţi au subliniat faptul că este nevoie de acţiuni coordonate, astfel încât punerea în aplicare a Legii 372/2005 să se desfăşoare în condiţii optime. În acest sens, în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori vor organiza şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor. Certificatul energetic informează asupra eficienţei energetice Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie. De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mp/an. În acest context, este de menţionat că ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.