Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Cetăţenii străini, sfătuiţi să părăsească Afganistanul
SUA, Germania şi Marea Britanie sunt doar trei dintre ţările occidentale care recomandă propriilor cetăţeni să „părăsească imediat” Afganistanul. În acelaşi timp, UE ameninţă că nu va recunoaşte un guvern „impus cu forţa” şi solicită încheierea ostilităţilor în urma cărora au murit, doar în ultima lună, 183 de civili, inclusiv copii.
Guvernul afgan a pierdut controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul Afganistanului, ultimul mare oraş de pe lista celor cucerite de către talibani fiind Kandahar. Ascensiunea talibanilor vine pe fondul plecării, după 20 de ani de staţionare, a trupelor străine aflate sub coordonarea Statelor Unite.
În acest context al instabilităţii, SUA au decis să redesfăşoare temporar 3.000 de soldaţi, „pentru a asigura securitatea evacuării diplomaţilor americani”. „Accelerarea ofensivei militare talibane şi creşterea violenţei şi a instabilităţii în Afganistan sunt foarte îngrijorătoare”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price.
Totodată, şi Marea Britanie a anunţat că aproximativ 600 de soldaţi îi va ajuta pe cetăţenii britanici să părăsească ţara şi îi va sprijini cu relocarea pe foştii membri ai personalului afgan „care şi-au riscat viaţa slujind alături de noi”, după cum a declarat, într-un comunicat citat de AFP şi preluat de Agerpres, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
Germania a solicitat cetăţenilor săi să părăsească Afganistanul cu zboruri de linie „cât mai curând posibil”, fără însă a avea în vedere retrimiterea de trupe.
Într-o declaraţie comună, rezultată în urma a trei zile de întâlniri internaţionale la Doha, în Qatar, Statele Unite, Pakistan, Uniunea Europeană şi China au spus că nu vor recunoaşte nici un guvern care va fi „impus cu forţa” în Afganistan.
De altfel, UE i-a ameninţat pe talibani că vor fi izolaţi pe plan internaţional dacă vor prelua cu forţa puterea şi le-a cerut să pună capăt imediat violenţelor.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a semnalat că atacurile continue „provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei”.
Luptele au afectat puternic populaţia civilă. Într-o lună au fost ucişi cel puţin 183 de civili, inclusiv copii, în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz.
În Kabul, unde s-au refugiat mulţi civili, se prefigurează o gravă criză umanitară întrucât aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, lipsiţi complet de cele mai elementare mijloace de trai. (O. N.)