Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Chile, țara telescoapelor
Nordul Chile, unul dintre locurile cele mai propice pentru observaţia stelelor, va găzdui cea mai mare cameră foto astronomică construită vreodată, informează AFP. Având 2,8 tone și 3.200 de megapixeli, dispozitivul, instalat pe un telescop, va permite scrutarea cerului ca niciodată până acum, au arătat responsabilii proiectului finanţat de SUA. În prezent, cea mai puternică cameră este japoneza Hyper Suprime-Cam, de 870 megapixeli.
Camera LSST (Legacy Survey of Space and Time), în valoare de 800 de milioane de dolari, va începe să funcționeze în prima parte a lui 2025, urmând ca în următorii 10 ani să colecteze date despre 20 de milioane de galaxii, 17 miliarde de stele şi 6 milioane de obiecte spaţiale. Vom trece de la „studiul unei stele la studiul a miliarde de stele simultan”, a spus Bruno Dias, preşedintele Societăţii de astronomie din Chile, pentru AFP. „Va fi o schimbare de paradigmă în astronomie”, a subliniat la rândul lui Stuartt Corder, de la NoirLab, centrul american care administrează observatorul situat la 2.500 m altitudine, pe Cerro Pachon, la 560 km de Santiago.
Chile îşi consolidează astfel poziţia de top în astronomie, datorată condiţiilor din zonele deşertice din nord, între Pacific şi Anzii Cordilieri, care generează cel mai senin cer de pe planetă. Telescoape din peste 30 de ţări și o treime din cele mai puternice din lume, cum sunt ALMA sau Extremely Large Telescope, se găsesc pe teritoriul său. Și în SUA, Australia, China şi Spania sunt echipamente performante de observaţie astronomică, însă „Chile e imbatabil”, a afirmat Bruno Dias.