Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Chirii majorate cu aproape 20% în marile oraşe
Noul an universitar va aduce şi o creştere a cuantumului chiriilor în marile oraşe din ţară precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, proprietarii au solicitat deja sume mai mari cu 7%-14% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere, dar este de aşteptat ca ele să mai crească în luna septembrie. Cele mai căutate sunt apartamentele tip studio şi cele cu două camere, însă cel mai mult contează dacă locuinţele se află în apropierea facultăţilor.
Piaţa închirierilor de locuinţe dă în clocot pe măsură ce ne apropiem de începerea noului an universitar, dar studenţii au început deja să-şi caute o locuinţă. O dată cu creşterea cererilor, ofertanţii au ridicat şi ei preţul chiriilor, care sunt mai mari cu aproape 20% faţă de luna august a anului trecut.
„Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă. În această perioadă preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate, iar cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio şi unităţile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult şi zona şi apropierea față de facultăţi, în special în centrele universitare”, spune Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro, citat de Agerpres.
În Bucureşti, costul mediu este cu 20 de euro mai mare de la o lună la alta, iar cele mai mari scumpiri se constată la garsoniere şi la apartamentele cu două camere.
Astfel, un chiriaş trebuie să aloce acum un buget mediu de 350 euro/lună pentru închirierea unei garsoniere, respectiv de 550 euro/ lună şi 700 euro/lună în cazul locuinţelor cu două şi trei camere.
Cele mai multe apartamente sunt scoase la închiriere în zone precum Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii, iar bugetul mediu care trebuie să fie alocat lunar chiriei este de 380- 400 de euro.
În centrul oraşului, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, împreună cu Tineretului-Timpuri Noi, preţul mediu ajunge şi la 650 euro/lună.
La Cluj-Napoca, în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere, chiriile s-au majorat cu 10% faţă de vara trecută, iar o chirie medie este acum de 550 euro/lună.
Şi în Iaşi chiriile au crescut, pentru apartamentele din zona centrală se cere un preţ mediu de 500 euro/lună, iar pentru zonele Copou-Sărărie, Tătăraşi şi Păcurari-Canta - 450 euro/lună. Chirii mai mici se pot găsi în cartierele „muncitoreşti” Bularga, Mircea cel Bătrân sau Dacia.
Analiza celor de la imobiliare.ro arată că Timişoara este un oraş mare unde în luna august proprietarii solicită cele mai mici chirii, cuprinse între 300 şi 450 de euro, în funcţie de zonă. (O. N.)