Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cinci buletine de vot la alegerile din 9 iunie
Guvernul a aprobat în ultimele zile două ordonanțe prin care stabilește modul de organizare a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European din 9 iunie și calendarul acţiunilor din perioada electorală în aceste două scrutinuri. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), la alegerile din 9 iunie, alegătorii vor primi cinci buletine de vot, unul pentru europarlamentare, iar celelalte patru pentru a vota primarul, Consiliul Local, președintele Consiliului Județean, respectiv Consiliul Județean (consilierii județeni, n.r.).
Executivul a avut două ședințe extraordinare dedicate alegerilor din 9 iunie, una vineri, când a adoptat actul normativ care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie, și o alta luni, pentru aprobarea calendarului acţiunilor din perioada electorală.
Astfel, potrivit calendarului, perioada electorală pentru locale și europarlamentare a început ieri, 12 martie, cu procedurile pentru alegerea judecătorilor din Biroul Electoral Central (BEC), și se va încheia în iunie, „în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Alte date importante ale perioadei electorale sunt: 19 martie - începe perioada de depunere la BEC a protocoalelor alianţelor la europarlamentare; 11 aprilie - se vor publica listele de candidaţi şi independenții la europarlamentare; 30 aprilie - se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot; 16-30 aprilie - depunerea candidaturilor pentru locale; 10 mai - 8 iunie are loc campania electorală; 9 iunie, orele 7:00-22:00, are loc procesul de votare.
Potrivit declarațiilor preşedintelui AEP, Toni Greblă, pentru alegerile din 9 iunie va exista o singură infrastructură electorală, adică un singur Birou Electoral Central, un singur Birou de Circumscripţie, un singur Birou al Secţiei de Votare. „Vor exista cinci urne, una pentru buletinele de vot pentru europarlamentare, celelalte patru pentru alegerile locale, respectiv primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, Consiliu Local (consilieri locali, n.r.) şi Consiliu Judeţean (consilieri județeni, n.r.). Şi vor exista suficiente cabine, 5, 6, 7”, a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după adoptarea ordonanței de organizare a alegerilor.
În fiecare secție de votare va exista o singură urnă specială disponibilă persoanelor care nu se pot deplasa la vot, în care se vor introduce toate cele cinci buletine de vot.
„Trebuie precizat că pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripţie electorală pe toată ţara şi pe toată străinătatea. Şi, deci, un cetăţean român, indiferent unde se află, poate să-şi exercite dreptul de a vota pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale trebuie să voteze numai în localitatea de domiciliu sau dacă are reşedinţa stabilită în acea localitate cu mai mult de 30 de zile înainte de data alegerilor”, a spus Greblă. (C. Z.)