Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Cine ar putea beneficia de amnistia fiscală
Peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite şi peste 12.000 de mame care ar trebui să returneze indemnizaţia de creştere a copilului vor fi scutiţi de plata acestora, rezultă din nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, fiind stabilite debite pentru 31.118 pensionari.
„În prezent, din datele prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 de pensionari. Ţinând cont de faptul că pentru pensionarii proveniţi din anumite categorii socioprofesionale (militari, agricultori şi personalul auxiliar de pe lângă instanţele judecătoreşti) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari“, se arată în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor. Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi în dezbatere publică până în 15 septembrie.
În ultima perioadă au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.
Pe de altă parte, ministrul muncii a mai declarat că mamele vor putea obţine, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă, iar cele peste 12.000 de femei care au făcut acest lucru şi ar trebui să restituie indemnizaţia vor fi amnistiate fiscal.
În urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, Curtea de Conturi stabilind că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.
Cele 12.460 de persoane care ar trebui să returneze indemnizaţiile vor fi amnistiate fiscal, potrivit unei propuneri de act normativ, iniţiată de Ministerul Muncii, ce va fi supusă aprobării în şedinţa de Guvern din 20 august.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este de acord cu amnistierea pensionarilor şi mămicilor cărora statul le-a greşit indemnizaţia şi acum trebuie să dea banii înapoi, arătând: „Este ilogic să scutesc Compania Huilei de miliarde de lei datorii la stat, dar nu o mămică care, până la urmă, a crescut un copil, sau doi. Mi se pare că atunci când e din eroarea statului, statul trebuie să suporte proasta gestionare“, a mai spus Băsescu. (Cristina Zamfirescu)