Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cine poate depune cerere pentru ajutorul de încălzire
Românii care au dificultăţi la plata facturilor pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece au dreptul la sprijin de stat. În cazul locuinţelor care primesc agent termic în sistem centralizat, ajutorul se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. Condiţia este ca limita venitului mediu net lunar pe membru de familie să fie de 786 de lei şi de 1.082 de lei la persoanele singure. În cele mai multe cazuri, cererile se depun la primării luna aceasta.
Potrivit legislaţiei, termenul de depunere a cererii pentru obținerea ajutorului pentru căldură este data de 15 octombrie, dar primăriile primesc solicitări și după această dată. Primăria Municipiului Iaşi a început să primească cereri de pe data de 3 octombrie, în timp ce Primăria sectorului 1 din Bucureşti a anunţat că locuitorii pot depune dosarele pentru acordarea ajutorului de încălzire pe perioada noiembrie 2018 - martie 2019 începând de luni, 15 octombrie.
Sprijinul financiar va fi primit începând cu luna în care s-a solicitat ajutorul, însă numai dacă cererea a fost depusă până la data de 20 a lunii, altfel ajutorul va fi dat pentru luna următoare depunerii cererii.
De asemenea, sprijinul se acordă persoanelor singure sau familiilor care nu pot plăti integral cheltuielile cu încălzirea casei în sezonul rece, adică perioada de cinci luni, începând cu 1 noiembrie și până la 31 martie anul următor, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
Conform actului normativ, ajutorul pentru încălzirea locuinței „se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice”.
Pentru locuinţele încălzite cu energie termică (conectate la sistemul centralizat de încălzire), condiţia principală pentru obţinerea ajutorului de încălzire este ca limita venitului mediu net lunar pe membru de familie să fie de 786 de lei în cazul familiilor şi, respectiv, 1.082 de lei în cazul persoanelor singure.
Pentru locuinţele încălzite cu gaze naturale sau cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net pe membru de familie este de 615 lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
Mai exact, dosarul necesar pentru acordarea ajutorului de încălzire trebuie să conţină: cerere și declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței (formulare tip); copii după actele de identitate ale membrilor familiei cu domiciliul sau reședința la adresa pentru care se solicită ajutorul; adeverinţă de la asociația de proprietari/ locatari pentru persoanele care nu au domiciliul sau reședința la adresă pentru care solicită ajutorul, din care să rezulte că sunt înscriși în cartea de imobil și sunt luați în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreținerea locuinței; acte din care rezultă calitatea titularului cererii față de imobilul pentru care solicită ajutorul: proprietar (copie după contractul de vânzare-cumpărare, extras de carte funciară), chiriaș (contract de închiriere) sau împuternicit (împuternicire de la proprietar/ titularul contractului de închiriere); acte privind veniturile nete lunare realizate de familie în luna anterioară depunerii cererii: adeverinţă privind venitul net (inclusiv valoarea bonurilor de masă), cupoane de pensii, cupoane de indemnizații pentru creșterea copilului pană la 2 sau 3 ani, cupoane de indemnizații cu caracter permanent, cupoane de alocații de stat pentru copii, respectiv alocații pentru minorii dați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare, acte doveditoare ale veniturilor din închirieri, dobânzi, dividende sau părti sociale, declarație privind alte venituri realizate.