Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cine se poate îndatora cu 35% când face un credit la bancă
Băncile comerciale care nu au remis BNR spre avizare normele interne privind creditele de consum, potrivit noului regulament al Băncii Centrale, vor trece automat la un nivel de îndatorare a clientului care nu poate depăşi 35% din venituri.
Pe 6 octombrie a expirat termenul până la care băncile puteau trimite la Direcţia de Supraveghere a BNR normele interne privind plafoanele de creditare a persoanelor fizice. Noul regulament de limitare a creditării a fost adoptat de Banca Centrală, în luna august, iar băncile au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a se conforma şi a elabora propriile norme interne. Regulamentul vizează, în special, băncile cu norme relaxate de creditare care practică, în prezent, un grad de îndatorare de până la 70%, luând în calcul mai multe tipuri de venituri realizate de solicitantul unui credit de nevoi personale. „În cazul împrumutătorilor care la data intrării în vigoare a regulamentului desfăşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza normelor interne de creditare şi care nu au primit aviz favorabil de la Banca Naţională, nivelul maxim al gradului de îndatorare este limitat la 35%“, precizează regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice publicat pe 22 august, de BNR. Regulamentul cere băncilor să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de îndatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare „pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior“. Excepţie fac veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se arată în regulament. Băncile vor fi obligate, de asemenea, să stabilească gradul maxim de îndatorare a clienţilor în mod diferenţiat, pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (în funcţie de valută, indexare, tipul dobânzii, perioada de acordare, comportamentul clienţilor şi garanţii) şi luând în considerare riscuri precum cel valutar, de rată a dobânzii şi de majorare a costului creditului.