Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cine şi cum plăteşte CAS pe drepturi de autor
Guvernul a decis ca, de la 1 iulie, persoanele plătite pe drepturi de autor şi PFA să cotizeze la contribuţiile sociale de sănătate, şomaj şi pensii. Deşi data limită pentru depunerea declaraţiilor este 25 august, nu se cunosc în totalitate normele de reglementare.
Persoanele plătite pe drepturi de autor sau PFA trebuie să depună declaraţiile cu contribuţiile sociale nou introduse pentru aceste venituri până la data de 25 august, însă până ieri doar formularul pentru asigurările de şomaj era publicat în "Monitorul Oficial". Baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj se va determina prin însumarea veniturilor nete realizate, dar nu mai mult de echivalentul a de cinci ori valoarea salariului mediu brut pe economie. Declaraţia trebuie depusă personal la Agenţia Locală a Forţei de Muncă din localitatea de domiciliu, în acelaşi timp contribuabilului calculându-i-se cota şi primind informaţiile privind contul unde trebuie plătită contribuţia. În ceea ce priveşte plata contribuţiilor la asigurările de sănătate, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, citaţi de portalul euractiv.ro, susţin că "cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuală pe lângă salariu nu plătesc cota de 5,5% la asigurările de sănătate", cotizaţiile la bugetul de stat a acestei categorii sociale fiind de 11% din venitul net. Formularul pentru contribuţiile la asigurările de pensii nu a fost încă publicat în "Monitorul Oficial", deocamdată fiind disponibilă doar varianta publicată pe site-ul instituţiei. Potrivit modificărilor aduse la Codul Fiscal, pentru orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj: 10,5% contribuţii sociale, 0,5% şomaj şi 5,5% contribuţii pentru sănătate. Potrivit portalului incont.ro, în cazul PFA-urilor cu activitate dependentă, contribuţiile se vor plăti ca în cazul unui salariu, iar dacă PFA-ul are o activitate cu caracter independent, se va plăti impozit de 16% şi contribuţii sociale de 16,5%. Tot până la 25 august trebuie depuse şi declaraţiile privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România (formular 224), precum şi declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (formular 100), privind calcularea şi virarea impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru luna precedentă de către contribuabilii persoane juridice sau fizice care reţin la sursă impozitul pe venit.