În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
„Circa 30% din pasageri merg fără bilet“
Procurori şi poliţişti au început de ieri o amplă acţiune la nivelul tuturor regionalelor CFR Călători, fiind vizaţi zeci de angajaţi care ar fi luat mită de la călători care circulau fără bilet.
Circa 30 % dintre cei care circulă cu trenul nu cumpără bilete, a declarat Ştefan Roşanu, directorul CFR Călători. "Cam 30% din călători estimăm că merg fără bilet. Aceasta este una dintre zonele pe care ne concentrăm în recuperarea pierderilor, pentru că este foarte important ca veniturile companiei să fie corecte şi să putem asigura existenţa trenurilor în toate zonele ţării", a spus Roşanu. Directorul CFR a precizat că pentru reducerea pierderilor trebuie utilizate procedurile de control şi supracontrol în trenuri, iar în selecţia personalului să fie avută în vedere şi probitatea morală a fiecărui angajat însărcinat cu acest lucru. "De asemenea, este în curs de elaborare un proiect de act normativ prin care amenzile neplătite să fie achitate prin muncă în folosul comunităţii", a mai spus Ştefan Roşanu. Potrivit directorului CFR Călători, corpul de control al companiei de transport numără circa 2.500 de angajaţi, iar un controlor primeşte un salariu net de 1.300-1.500 lei, la care se adaugă un bonus din contravaloarea biletelor tăiate în tren. Ştefan Roşanu a mai precizat că, în ultimul an, numărul călătorilor s-a redus drastic, la acest fenomen adăugându-se faptul că CFR Călători are datorii de circa 800 milioane lei din anii anteriori. Anchetă la toate regionalele CFR Procurori şi poliţişti au pus în aplicare, ieri, mandate de aducere emise pe numele mai multor angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători suspectaţi de corupţie şi abuz în serviciu, care vor fi audiaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alina Popescu. "Angajaţii care vor fi audiaţi au diferite funcţii, începând de la controlori de tren şi până la şefi ai acestora. Infracţiunile de care sunt suspectate câteva zeci de persoane în acest dosar se referă în general la luarea de mită de la călători prinşi fără bilet", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului. Ancheta în cazul controlorilor de tren vizează toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Braşov, a declarat, la rândul său, liderul sindical al CFR Braşov, Alexandru Lorincz. Informaţia a fost confirmată de surse judiciare, care au precizat că ancheta ar fi pornit de la regionala CFR Braşov şi ar fi fost extinsă apoi la toate regionalele CFR, fiind vizaţi zeci de controlori de tren care ar fi luat mită de la călători care circulau fără bilet. De asemenea, mai mulţi directori sunt acuzaţi de luare de mită, sub forma unor sume de bani primite de la controlorii de tren. Ancheta vizează aproximativ 200 de suspecţi, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 10 milioane de euro pe an. (Bogdan Cronţ)