Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Cireşele de mai vor fi culese la 1 iunie
Cunoscutele cireșe timpurii, de mai, sunt acum cireșele de iunie. Anul acesta a fost o primăvară răcoroasă, de aceea cireșele care se maturau mai devreme abia au dat în pârg. Pomicultorii cu experiență au lăsat fructele dulcegi până mai târziu în livadă, iar primul cules se va deschide oficial la 1 iunie.
Prețul cireșelor românești nu va fi unul mic deoarece pomii au suferit din cauza înghețurilor din luna martie, așa că puține soiuri vor da randamentul așteptat. Cum producția va fi mai mică, pomicultorii își calculează deja pierderile și spun că prețul cireșelor va sări de 25-30 de lei pe kilogramul achiziționat din poarta fermei.
Culesul cireșelor va debuta la data de 1 iunie, în majoritatea livezilor din sudul țării, ca şi la „Pepinierele Roman” din localitatea Afumați, județul Ilfov, administrată de dr. ing. Marius Roman. El a înființat, totodată, una dintre cele mai frumoase plantații de cireși, întinsă pe 12 hectare, în Coșereni, județul Ialomița. Când fiica sa avea 7 ani, mergând printre cireșii în floare plantaţi de el, i-a venit ideea să numească pepiniera „Paradisul cireșelor”. Deși deține mai multe soiuri extratimpurii de cireși, fructele abia au dat în pârg, însă la 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, pomicultorul afirmă că îi așteaptă pe toți copiii, alături de părinții lor, să se bucure de roade.
„Este o plantație în vârstă de 6 ani ajunsă la maturitate deplină, o plantație modernă, înființată în sistem superintensiv. Pomii sunt din pepiniera proprie și avem 12 soiuri în plantație, care se maturează, dacă vremea nu ne joacă feste, în jur de 15-20 mai. Ultimul soi, cel mai tardiv pe care îl avem în plantație, este Regina, care se maturează spre sfârșitul lunii iunie. Se poate păstra, recolta și consuma, inclusiv în prima decadă a lunii iulie. La sfârșitul lunii martie, în 29 spre 30 martie, am avut -8 grade Celsius și pomii au fost surprinși de îngheț în diverse fenofaze, în funcție de soi și de timpurietatea fiecărui soi, dar și de rezistența genetică a acestora”, explică dr. ing. Marius Roman.
Pierderile au fost semnificative, iar acest lucru se va reflecta în prețurile finale. Cu toate acestea, nimic nu poate strica bucuria copiilor de a petrece timp în livada de cireși. „Cele mai mici pierderi sunt de 10-15% la soiurile mai rezistente. Avem și soiuri extratimpurii care sunt afectate puțin, dar avem și soiuri foarte târzii la care pierderile sunt de 95%. Avem pierderi de 50-60% din potențialul plantației, din cauza acestor înghețuri, dar şi a lunilor aprilie și mai care au fost mai reci decât în mod normal. Soiurile extratimpurii au circa 7-10 zile întârziere față de cât era normal să intrăm la recoltat, de aceea vom începe recoltatul la 1 iunie”, a continuat inginerul pomicultor.
Zile de sărbătoare petrecute în livadă
Cei care doresc să culeagă cireșe sau să consume fructele direct din livadă o pot face în perioada 1-5 iunie. În livada din Coșereni, Marius Roman a amenajat pentru cei mici și un loc de joacă. «S-ar strânge ceva cireșe coapte la 1 iunie când culegem, dar numai câteva kilograme pentru fiecare pom. Vom începe culesul pentru că avem două evenimente marcante: Ziua Internațională a Copilului, pe care o sărbătorim aici și se va derula pe parcursul a trei zile, 1-3 iunie, și Rusaliile, pentru care am ales și un titlu sugestiv, „Sărbătorește Rusaliile în Paradisul cireșelor!» Cei care vor veni în livadă vor putea mânca fructe pe săturate, iar la final vor putea cumpăra o anumită cantitate pe care și-o culeg singuri”, a anunțat specialistul în pomicultură.
De regulă, cireşele sunt valorificate direct din poarta fermei sau pot fi achiziționate de la magazinul fermei din Coșereni. Deși a fost un an greu, prețurile pot varia, iar pentru a-și putea acoperi cheltuielile cu producția, Marius Roman estimează că va vinde kilogramul de cireșe cu aproximativ 25 de lei. „Pe parcursul lunilor iunie și iulie, cât vom avea fructe, avem deschisă campania «Culege singur», în care familii cu copii sau fără copii, individual, pot veni să își culeagă. Totodată, pot să cumpere cireșe deja culese de la magazinul din poarta fermei. Mai mult, cei care vor să vină în livadă pot mânca pe săturate, dar la final am stabilit că fiecare poate pleca cu doar 2 kg per adult, pe care le pot culege și cumpăra. Mai aducem cireșe la un depozit din Voluntari, județul Ilfov, de unde doritorii pot cumpăra. Primele fructe pot costa între 25 și 30 de lei pe kilogram”, a precizat Marius Roman.
Cireșele bio sunt mai greu de găsit și mai scumpe. Prețul unui kilogram de cireșe ecologice poate depăși 40 de lei, pentru că și costurile de producție sunt mult mai mari, spun pomicultorii.