Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Civilizaţia rurală, în pericol de dispariţie
"Agricultura a rezistat mii de ani, cu toate schimbările imaginabile, dar are o mare slăbiciune: odată rupt, lanţul nu mai poate fi revigorat", a subliniat Peter Hurley.
Civilizaţia rurală românească "moare acum", iar autorităţile ar trebui să se mobilizeze pentru a o salva, a declarat Peter Hurley, director de promovare în cadrul Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (USR), cu ocazia conferinţei "Comunitatea rurală: provocări şi oportunităţi în dezvoltarea rurală în România în perioada 2014-2020". "Mobilizaţi-vă să salvaţi civilizaţia voastră rurală. Ea moare acum, desigur într-un mod mult mai elegant decât a mea (civilizaţia rurală irlandeză, n.r.), dar până la urmă care este diferenţa? Sunteţi ca Adam şi Eva în grădina Edenului. Agricultura a rezistat ani, mii de ani, cu toate schimbările imaginabile, dar are o mare slăbiciune: odată rupt, lanţul nu poate fi revigorat. Ţăranul român nu vorbeşte aceeaşi limbă cu noi. Nu are bani de investit şi nici nu are încredere în noi. Nu este vorba de cuvinte aici, este vorba de grai, de o construcţie arhaică de gândire. El nu înţelege ce-i Comisia Europeană, ce e "cofinanţare" sau la "beneficiar"", a spus Hurley, irlandez la origine, dar care trăieşte în România de 18 ani şi se implică foarte mult în sprijinirea şi promovarea zonei rurale româneşti. Potrivit acestuia, ţăranul român ştie doar că nu mai are piaţă de desfacere pentru că a venit supermarketul la el acasă, că "roşiile vin din Spania şi că e secetă". "Nu el ar trebui să înveţe limba noastră tehnocratică. Noi ar trebui să fim cei care construim un pod care să traverseze această distanţă dintre el şi noua structură economică. Civilizaţia voastră rurală merită mai mult", a explicat oficialul USR. (Bogdan Cronţ)