Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Clarificarea situației rezidenței fiscale este esențială
Pe baza datelor obținute prin schimbul de informații cu statele Uniunii Europene, românii care nu-și declară venitul global până la 25 mai și au domiciliul în altă țară pot primi notificări de la organele fiscale. Dubla impunere poate fi evitată dacă se clarifică rezidența fiscală. Pot exista, însă, situații în care dubla impunere este inevitabilă, cum este cazul românilor care muncesc în Marea Britanie.
Juridic, dubla impunere apare atunci când același venit obținut de către un contribuabil este impozitat în două state. Pentru a combate efectele negative pe care dubla impunere le are asupra liberului schimb de bunuri și servicii, dar și asupra mișcării de capital, a tehnologiei și a persoanelor, statele lumii au încheiat convenții bilaterale. România are încheiate, în prezent, 82 de convenții de evitare a dublei impuneri cu state din întreaga lume, potrivit avocatnet.ro. Aceste convenții stabilesc cote de impozit și un tratament fiscal în avantajul contribuabililor din statele respective cu privire la impunerea veniturilor din dobânzi, redevențe, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obținute de studenți, stagiari, profesori, cercetători, artiști.
Dacă o persoană fizică este considerată rezidentă atât în România, cât și într-un stat semnatar al convenției de evitare a dublei impuneri, din perspectivă fiscală, persoana fizică este considerată rezidentă doar a statului în care are domiciliul permanent. Dar, potrivit informațiilor de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, o persoană fizică rezidentă în România, care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, are obligația completării formularului pentru stabilirea rezidenței fiscale, iar organul fiscal stabilește rezidența fiscală.
Cu toate acestea, zeci de mii de cetăţeni români cu domiciliul în România care au plecat din țară și nu și-au clarificat rezidența fiscală pot fi subiectul dublei impuneri pentru că nu au făcut demersurile necesare către organul fiscal competent.
„Același risc există și în cazul cetățenilor străini care au avut statut de rezidenți fiscali în România, dar nu s-au scos din evidențele fiscale la plecarea din țară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile”, afirmă Andreea Cosmănescu, manager EY România, citată de Mediafax.
Există, însă, situaţii în care contribuabilii nu se pot conforma procedurilor declarative anuale, în lipsa documentelor justificative, deoarece în unele state anul fiscal nu corespunde cu cel calendaristic. Un astfel de caz este cel al persoanelor fizice care muncesc în Marea Britanie. Aici, veniturile obţinute sunt raportate în două declaraţii anuale (de exemplu, anul calendaristic 2016 este acoperit de două declaraţii fiscale din Regatul Unit: aprilie 2015 - aprilie 2016, respectiv aprilie 2016 – aprilie 2017, cu termen de înregistrare mult după termenul anual din România).
Astfel, multe persoane rezidente fiscal în România preferă să nu depună declaraţiile de venit anuale şi în ţara noastră, chiar dacă riscă o amendă, pentru a evita emiterea unor decizii de impunere eronate ce nu pot fi contestate în timp util. „Urmează o perioadă de doi ani de negocieri privind condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rămâne de văzut care vor fi mecanismele agreate pentru uşurarea raportării veniturilor anuale, precum şi modificările legislative cu privire la schimbul de informaţii în acest sens”, explică Andreea Cosmănescu.