Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Clasa a IX-a va rămâne la liceu“
Potrivit Legii educaţiei în vigoare din 1 ianuarie 2011, elevii care au intrat în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 ar trebui să stea în gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a.
Ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu doreşte menţinerea clasei a IX-a la liceu, spunând că nu este de acord cu trecerea acesteia la ciclul gimnazial. În acest sens, ministrul a declarat că intenţionează modificarea Legii educaţiei, care prevede că această transformare ar urma să aibă loc din 2015. "Clasa a IX-a cred că trebuie să rămână la liceu. Liceul românesc are în tradiţie o durată de patru ani şi eu cred că trecerea clasei a IX-a la clasa gimnazială ar însemna un salt în jos imens la calitatea învăţământului", a afirmat Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat că actuala lege a educaţiei prevede ca, din 2015, clasa a IX-a să treacă la şcoala gimnazială, dar că intenţionează corectarea acestei prevederi pentru ca lucrurile să rămână neschimbate. "Actuala lege stabileşte ca, începând din 2015, clasa a IX-a să treacă la şcoala gimnazială. Acest lucru ar fi pur şi simplu o abandonare a calităţii sistemului naţional de învăţământ. Vom corecta Legea educaţiei şi vom lăsa clasa a IX-a în ciclul gimnazial, acolo unde mi se pare că îi este locul", a explicat ministrul educaţiei. Potrivit Legii educaţiei în vigoare din 1 ianuarie 2011, elevii care au intrat în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 ar trebui să stea în gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a. Ministrul educaţiei, nemulţumit şi de clasa pregătitoare Peste 9 mii de elevi au fost afectaţi de introducerea clasei pregătitoare în sistemul de învăţământ începând cu acest an şcolar, dintre care mai mult de 6 mii învaţă în spaţii inadecvate, iar alţi 3 mii au fost mutaţi din clasele în care au învăţat anterior, a mai precizat ministrul educaţiei. "Introducerea clasei pregătitoare a afectat serios sistemul de învăţământ. În prezent, peste 9 mii de elevi învaţă în condiţii improprii, iar alţi 3 mii din clasa I au fost afectaţi prin mutarea în alte spaţii decât cele destinate acestui nivel de pregătire", a spus oficialul guvernamental. În legătură cu deficitul de personal necesar pentru a acoperi cerinţele clasei pregătitoare, ministrul a spus că aceasta este şi o consecinţă a blocării posturilor în 2009. "Nu pot spune că a fost uşor să găsim cadre didactice pentru clasa pregătitoare, dar şi blocarea posturilor în 2009 a afectat mult angajările în sistem", a precizat Ecaterina Andronescu.