Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Clinicile din străinătate oferă medicilor români salarii de mii de euro
Criza din domeniul sanitar a accentuat căutările de personal medical la nivel global, iar medicii români sunt „vânaţi” de clinicile din străinătate cu salarii şi beneficii ce ajung şi la 10 mii de euro pe lună, după cum arată o analiză a platformei de recrutare BestJobs.
În prezent, pe platforma BestJobs sunt în total peste 3.000 de anunţuri pentru locuri de muncă în domeniul sanitar, cu oferte salariale care depăşesc 2.000 de euro.
Dintre acestea, 5% sunt oportunităţi pentru medicii români de a lucra în alte ţări, cu pachete de beneficii care ajung şi la 10.000 de euro. „Cele mai căutate specializări medicale pentru care angajatorii oferă între 6.000 şi 10.000 de euro sunt medicina de familie, ginecologie, dermatologie, gastroenterologie, oncologie, stomatologie şi chirurgie. Printre ţările care îşi caută activ personal medical la noi în ţară sunt Franţa, Suedia, Olanda şi Belgia, cu cele mai multe anunţuri”, precizează reprezentanţii platformei de recrutare BestJobs, citaţi de Agerpres.
Aceştia subliniază că se încearcă atragerea specialiştilor români prin oferte care, pe lângă salariul mare, includ şi o bază de pacienţi garantată, sprijin în relocare şi mediu de lucru cu specializări diverse.
„Observăm cum anunţurile postate de clinicile europene oferă medicilor români salarii cu mult peste ce pot obţine în România, pornind chiar şi de la primele niveluri de pregătire. Dacă în România un medic rezident poate accesa o poziţie cu un salariu net de 7.000 de lei, în străinătate, salariul pentru acelaşi rezident poate începe de la 2.000 de euro. Tocmai de aceea, mulţi medici optează pentru un job în străinătate încă de la terminarea facultăţii. În plus, spitalele şi clinicile din afară ştiu că medicii români sunt foarte bine pregătiţi, lucru care îi determină să caute personal la noi în ţară, în număr aşa mare”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs România, citată de Agerpres.
În acelaşi timp, în ţară, la universităţile de medicină s-a desfăşurat duminică examenul de admitere, cele mai căutate ramuri fiind medicina generală (aproximativ patru candidaţi pentru un loc) şi medicina dentară.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, la ciclul de studii universitare de licenţă 2021, s-au înscris 3.427 de candidaţi pentru ocuparea celor 1.629 de locuri: 1.236 finanţate de la bugetul de stat şi 393 cu taxă. Cea mai mare concurenţă a fost pentru cele 710 locuri de la Facultatea de Medicină pentru care au concurat 2.337 candidaţi, în timp ce la Farmacie au fost doar 122 de candidaţi pe 121 de locuri, acelaşi trend păstrându-se la toate universităţile de medicină din ţară. (O. N.)