Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Coaliţia democratică de la Chişinău propune doi candidaţi pentru preşedinţie
Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) va propune un al doilea candidat la preşedinţia Republicii Moldova, dacă Partidul Comuniştilor (PCRM) nu va prezenta un contracandidat. Liderii celor patru partide din cadrul AIE afirmă, însă, că Marian Lupu va fi candidatul susţinut de coaliţie, ce-a de a doua nominalizare fiind făcută doar pentru a respecta legislaţia. Candidatul coaliţiei la funcţia de şef al statului, Marian Lupu, deputat şi lider al Partidului Democrat (PD), a declarat că în Constituţia moldoveană „nu este stipulat expres că este nevoie de doi candidaţi, dar un aviz al Curţii Constituţionale prevede acest lucru“.
Premierul moldovean Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat, de asemenea, că a doua nominalizare a Alianţei „nu va fi o alternativă puternică“. „Noi (coaliţia - n.r) îl vom vota pe Marian Lupu, pentru că acesta este candidatul nostru. Al doilea va fi doar ca echilibru“, a precizat prim-ministrul. Vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), a declarat că aceasta este „o situaţie pe care Coaliţia trebuie să o prevadă“, pentru ca eventuala alegere a candidatului AIE la funcţia de preşedinte să nu poată fi contestată ulterior de comunişti. Candidatura lui Marian Lupu a fost propusă de 26 de deputaţi din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Comuniştii au anunţat că nu-l vor vota pe Lupu, dar nu au precizat dacă vor propune un candidat. Totodată, PCRM nu a anunţat dacă va lua parte sau nu la votarea viitorului şef al statului. În cazul în care Legislativul nu reuşeşte din două încercări să aleagă un nou preşedinte al Republicii Moldova, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate. Legea precizează, însă, că Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an, astfel că eventualele alegeri legislative nu ar putea avea loc decât în 2010.