Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Cod roşu“ de recesiune economică
"Din recesiunea economică în care ne aflăm de aproape trei ani am ieşit doar în registrele şi evidenţele de pe hârtie, nu în realitate", apreciază analistul economic Ionel Blănculescu.
Economia globală se îndreaptă cu paşi rapizi spre o nouă recesiune economică, mai precis spre revenirea aceleaşi recesiuni economice în care ne aflam de aproape trei ani, a declarat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control. "Coroborând situaţia dezastruoasă a datoriei publice din unele ţări ale Uniunii Europene, precum Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda, Spania şi, mai nou, Cipru, cu situaţia financiară fără precedent din SUA, astăzi, în baza a două teorii, a semnalelor şi a corelaţiilor, putem aprecia că economia globală se îndreaptă cu paşi rapizi spre o nouă recesiune economică, mai precis spre revenirea aceleiaşi recesiuni economice în care ne aflăm de aproape trei ani şi din care, de fapt, nu am ieşit decât în registrele şi evidenţele de pe hârtie, nu în realitate", a subliniat Ionel Blănculescu. În opinia analistului economic, nu a fost nevoie decât de patru zile pentru implozia pieţelor financiare americane şi, apoi, mondiale, cauzată de o decizie greşită a responsabililor SUA, de aprobare a creşterii nivelului de îndatorare publică şi nu de reducere masivă a cheltuielilor de stat. "SUA nu ar fi ajuns în această situaţie grea, previzibilă, de altfel, dacă nu ar fi aplicat, în urmă cu doi ani şi jumătate, un program anticriză greşit, de recompensare a autorilor crizei economice şi nu de pedepsire a acestora", a subliniat Ionel Blănculescu. Retrogradare în premieră a ratingului de ţară al SUA Casa Albă a lansat, sâmbătă, un apel la adresa principalelor două forţe politice americane, republicanii şi democraţii, solicitând unitate pentru a restabiliza situaţia economică şi bugetară a SUA. Apelul a fost făcut după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor a coborât, la finele săptămânii trecute, ratingul de ţară al SUA de la nivelul AAA, la AAÂ, o retrogradare în premieră istorică, invocând "riscurile politice" provocate de deficitul bugetar.