Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Colaps financiar al sistemului de încălzire din Timișoara
Peste 50.000 de familii, dar și spitale şi şcoli din Timișoara au rămas marți fără căldură și apă caldă după ce compania E.On a oprit furnizarea de gaze către societatea de termoficare Colterm.
Decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către Colterm a fost luată din cauza datoriilor istorice ale societății şi lipsei oricărei perspective fezabile pentru sezonul rece, a motivat E.On, potrivit Agerpres.
În aceste condiții, autoritățile locale din Timișoara caută o altă companie care să furnizeze gaze naturale orașului, însă potențialii furnizori spun că pot livra gaze doar cu plata în avans, la prețurile actuale, foarte mari, care pun în dificultate municipalitatea.
„Fac un apel mai ales la companiile autohtone, de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute. Sunt dezamăgit şi de decizia E.On, pentru că Timişoara a plătit ani de zile facturi, am început să plătim facturi din trecut, nu am acumulat alte datorii, sunt dezamagit de această decizie cruntă”, a declarat primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, citat de Agerpres.
Potrivit edilului, în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură şi apă caldă, dar „ceea ce este şi mai rău” e că şi spitalele sunt afectate, mai puţin Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care are o centrală proprie, şi Maternitatea Spitalului Municipal.
Primarul a precizat că sunt trei surse de finanţare pentru asigurarea căldurii, respectiv tariful plătit de populaţie, bugetul local şi bugetul de stat, dar în prezent Colterm se bazează doar pe primele două surse. „Fără o intervenţie de la bugetul de stat, termoficarea centralizată în Timişoara şi în alte oraşe nu are cum să supravieţuiască”, a adăugat Fritz. (C. Z.)