Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Colinele Prosecco, „peisaj cultural”

Colinele Prosecco, „peisaj cultural”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 25 Iulie 2024

Zona de deal Conegliano Valdobbiadene sau colinele Prosecco, situată în nord-estul Italiei, în provincia Treviso, la 50 km nord de Veneţia şi aproximativ 100 km sud de Dolomiţi, „patria” vinului Prosecco, a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2019, la categoria „peisaje culturale”. Prosecco este un vin alb cu arome fructate şi florale, caracterizat printr-o culoare galben pai strălucitor şi un gust fin şi elegant care poate fi produs exclusiv în nord-estul Italiei. În această zonă, viticultura este încă activitatea predominantă şi are origini străvechi, datată de la 1772. Peisajul viticol este al optulea sit din Italia înregistrat în categoria „peisaj cultural”, deoarece aspectul său de mozaic este rezultatul interacţiunii dintre om şi mediul său natural, evidenţiază www.visititaly.eu. Din secolul al XVII-lea, în zonă au fost utilizate parcele viticole mici amenajate pe terase abrupte ierboase şi înguste, numite „ciglioni”, creându-se un model distinctiv de tablă de şah. În secolul al XIX-lea, pregătirea specifică a viţei-de-vie, cunoscută sub numele de „bellussera”, a fost dezvoltată de fermierii locali, contribuind la caracteristicile estetice ale peisajului. Locurile dedicate podgoriilor, înfiinţate pe „ciglioni”, coexistă cu petice de pădure, gard viu şi şiruri de copaci care servesc drept coridoare între diferite habitate. Micile sate sunt împrăştiate de-a lungul văilor înguste sau cocoţate pe creste, indică sursa citată. (C. Z.)