Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Comisia Europeană a avizat importurile de soia modificată genetic

Comisia Europeană a avizat importurile de soia modificată genetic

Data: 09 Ianuarie 2009

▲ Comisia Europeană a autorizat importul unui tip de soia modificat genetic, însă nu s-au clarificat până acum efectele pe termen lung asupra sănătăţii omului după consumul de organisme modificate genetic ▲ Românii sunt reticenţi asupra consumului de OMG-uri ▲

Pe baza avizului dat de EFSA (European Food Safety Autority), Comisia Europeană a aprobat importurile de soia modificată genetic (MON89788) produsă de compania Monsanto Company din Statele Unite ale Americii.

Astfel, Comisia Europeană a autorizat importul unui tip de soia modificat genetic care se găseşte pe piaţa UE 27 în ultimii 10 ani.

În prezent, tipul de soia MON 89788 poate fi importat în scopul folosirii preparării alimentelor destinate consumului uman şi animal, dar nu şi pentru a fi cultivat. Este cea de-a doua generaţie de produs modificat genetic cunoscută după cod şi comercializată ca şi Roundup RReady2Yield. Acest tip de soia resistă la acţiunea ierbicidelor de tip Roundup Ready glifosfat şi se poate cultiva cu obţinerea unei producţii mari la hectar, scrie portalul Agroazi, care citează romalimenta.ro.

În mai multe cazuri privind consumul de OMG-uri, EFSA a fost criticată de cercetătorii şi specialiştii din domeniu de lipsa unor rezultate concludente în ceea ce priveşte efectele pe termen lung a acestora asupra sănătăţii umane; consilierul european pentru mediu Stavros Dumas a precizat că „este vital ca ţările europene să joace un rol activ în evaluarea riscurilor pe care le presupun OMG-urile“.

Accelerarea producerii de culturi modificate genetic a fost dezbătută în diferite întâlniri private ale reprezentanţilor celor 27 de guverne din UE. Opoziţia publică a făcut ca până în prezent nici o cultură modificată genetic să nu fie cultivată în Marea Britanie. Cele 3 ţări din UE care au aprobat cultivarea OMG-urilor sunt Franţa, Spania şi Portugalia. În octombrie 2007, Franţa a suspendat cultivarea până la definitivarea studiilor privind toxicitatea OMG-urilor, iar în Spania şi Portugalia a crescut opoziţia faţă de OMG-uri.

La cererea organizaţiei Greenpeace România, Mercury Research a realizat un sondaj de opinie în rândul populaţiei din România privind consumul de alimente modificate genetic care relevă faptul că 60% dintre cei chestionaţi nu ar consuma acest tip de alimente, 14% ar consuma, 9% nu au dat nici un fel de răspuns, iar 17% nu au ştiut ce înseamnă hrana pe bază de OMG.