Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Comisia Europeană anunță derogări de la unele reglementări din PAC
Nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, agricultorii francezi, spanioli, italieni, portughezi, belgieni au protestat masiv zilele trecute, cele mai radicale manifestații fiind în Franţa și Belgia.
Pentru a calma furia fermierilor, Comisia Europeană (CE) a anunţat că are în vedere adoptarea unor derogări de la regulile prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC), iar preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Copa-Cogeca, organizaţia sindicatelor agricole majoritare în UE, și a promis că va veni cu o propunere pentru „a reduce povara administrativă” a procedurilor PAC care apasă asupra fermierilor. Propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii din UE, prevăzută la 26 februarie la Bruxelles.
În ceea ce privește derogările, acestea vor fi valabile doar pentru anul 2024 și vizează standardul GAEC 8 privind „bunele condiţii agricole şi de mediu”, care impune ca minimum 4% din terenul arabil al fermei să fie lăsat nelucrat. De regulă, cei care au mai puţin de zece hectare sunt exceptaţi de la obligaţie. Derogarea va oferi posibilitatea ca toţi fermierii din UE să fie scutiți de această cerinţă, dar să fie eligibili pentru plăţile directe PAC.
Conform noii Politici Agricole Comune, care a intrat în vigoare la începutul lui 2023, subvenţiile acordate fermierilor sunt condiţionate de respectarea criteriilor de mediu, printre care şi obligaţia de a lăsa pârloagă cel puţin 4% din teren. După declanşarea războiului din Ucraina, comisia a suspendat aplicarea condiţiei, dar derogarea a expirat la sfârşitul lui 2023. (C. Z.)