Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Comisia Europeană mulțumește României, Norvegiei şi Austriei
O echipă europeană de medici şi asistenţi medicali din România şi Norvegia vine în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenercic, a mulţumit României, Norvegiei şi Austriei pentru sprijinul acordat Italiei, iar preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a subliniat că „aceşti asistenţi medicali şi aceşti medici sunt adevărata faţă a solidarităţii europene”.
Având în vedere relaţia de prietenie consolidată pe care o are cu Italia, România a decis să ajute comunitatea medicală din peninsulă și să trimită o echipă de medici și asistenți medicali specialişti în terapie intensivă. România îşi manifestă astfel şi recunoştinţa faţă de ţara care a devenit casă pentru peste 1,2 milioane de români, o comunitate foarte bine integrată şi apreciată pentru aportul său la societatea italiană, arată un comunicat de presă publicat de Ambasada României.
Echipa de 11 medici şi 4 asistenţi medicali români a sosit deja la Milano, fiind întâmpinată de viceprefectul Natalino Manno, din partea Guvernului italian, de vicepreşedintele Regiunii Lombardia, Fabrizio Sala, de alte oficialități regionale, precum și de ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, şi ataşatul Apărării din cadrul ambasadei, col. Iulian Barbu.
Medicii şi asistenţii români, voluntari, fac parte, alături de colegi din Norvegia, dintr-o echipă europeană de personal medical mobilizată prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene din Milano. La rândul său, Austria a oferit Italiei peste 3.000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiaşi mecanism.
Comisia Europeană coordonează şi cofinanţează această asistenţă europeană, iar comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenercic, a mulţumit în mod special României, Norvegiei şi Austriei „pentru sprijinul acordat Italiei în vremuri atât de grele pentru întregul continent”, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei. „Acţiunile lor sunt o dovadă palpabilă a solidarităţii europene. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE lucrează ceas de ceas şi zi de zi, împreună cu toate statele membre, pentru a avea siguranţa că ajutorul disponibil este direcţionat către cei care au cel mai mult nevoie de el”, a spus Lenarcic, potrivit site-ului Comisiei Europene.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „aceşti asistenţi medicali şi aceşti medici, care şi-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata faţă a solidarităţii europene. Întreaga Europă este mândră de dumneavoastră”. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este componenta centrală a Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, coordonând furnizarea de asistenţă pentru ţările afectate de dezastre.
(Cristina Zamfirescu)