Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Comisia Europeană propune distribuirea gratuită de legume şi fructe, în şcoli

Comisia Europeană propune distribuirea gratuită de legume şi fructe, în şcoli

Data: 08 Iulie 2008

▲ Faptul că o bună parte dintre copiii ţărilor europene au devenit obezi a convins Comisia Europeană să ia decizia ca elevii să primească legume şi fructe gratuit, la şcoală ▲ Potrivit unui studiu recent, realizat de către dieteticienii spanioli, unul din trei adolescenţi din Europa este obez ▲ Problema obezităţii este una mondială, cele mai mari probleme fiind întâlnite în Australia, SUA şi China ▲

Comisia Europeană propune distribuirea gratuită de fructe şi legume în şcoli, pentru combaterea excesului de greutate de care suferă circa 22 de milioane de copii din Uniunea Europeană, informează AFP. Propunerea a fost adoptată de Comisie ieri, pentru acest obiectiv având la dispoziţie un buget de 90 de milioane de euro pentru finanţarea operaţiunii, similară celei de distribuire de lapte în şcoli. Ideea a apărut anul trecut, în cadrul reformei subvenţiilor în sectorul fructelor şi legumelor, dar concretizarea sa a fost amânată din cauza dificultăţilor de finanţare. Se prevede ca, de acum înainte, în loc ca fructele şi legumele să fie retrase de pe piaţă şi distruse, în scopul susţinerii preţurilor, să fie distribuite gratuit în şcoli. Pentru finanţarea operaţiunii, Bruxellesul doreşte ca fiecare stat membru să contribuie cu sume echivalente celor primite din bugetul comunitar pentru distribuţie, ţările bogate fiind totuşi chemate să contribuie în mai mare măsură decât cele mai sărace. În 2006, în UE, consumul mediu de fructe şi legume pe locuitor a fost de circa 380 de grame/zi, un nivel inferior recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Unul din trei adolescenţi europeni este obez

Potrivit unui studiu recent realizat de dieteticienii spanioli, unul din trei adolescenţi din Europa este obez. Potrivit specialiştilor de la Universitatea din Saragoza, care au realizat un proiect de cercetare la nivel european, 27% dintre băieţi şi 20% dintre fete, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, sunt prea graşi sau chiar obezi. Studiul, făcut în 10 state ale Uniunii Europene, între care Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Austria şi Suedia, relevă că 40% dintre băieţi şi 70% dintre fete fac prea puţină mişcare şi mănâncă prea puţine legume. Numai 13% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani mănâncă mai mult de 200 de grame de legume pe zi şi doar 16% dintre ei consumă cel puţin două porţii de fructe pe zi. Fiecare al doilea tânăr îşi satisface însă necesarul caloric pe zi prin grăsimi: cele mai apreciate feluri de mâncare sunt cele gata preparate, în special pizza congelată, se mai arată în studiu.

Probleme, în toată lumea, din cauza greutăţii

Peste un sfert din populaţia adultă a Chinei a devenit obeză sau este supraponderală din cauza stilului de viaţă şi a alimentaţiei, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei „Health Affairs“. Acest nivel de prevalenţă a obezităţii se va dubla până în 2028, dacă guvernul chinez nu ia măsuri, avertizează autorii studiului. „Ceea ce se întâmplă în China ar trebui să fie un semnal în legătură cu ceea ce se va întâmpla în restul ţărilor în dezvoltare, dacă nu se face nimic“, a indicat unul dintre autori, Barry Popkin, profesor de nutriţie la Universitatea Carolina de Nord. „Avem nevoie de reguli care să încurajeze oamenii să adopte un stil de viaţă sănătos sau va trebui să facem faţă unei rate a mortalităţii mai mari, precum şi bolilor şi handicapurilor, cu toate costurile care le însoţesc“, a adăugat el. Decesele legate de boli cauzate de igienă alimentară necorespunzătoare, precum accidentele cardiace şi unele tipuri de cancer, au crescut de la 48%, în 1985, la 61,8%, în prezent, în zonele urbane chineze. În provincie, acest nivel al deceselor a crescut de la 34,5% la 46%.