Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Comisia Europeană va pune accent pe agricultura ecologică
Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să extindă agricultura ecologică şi să reducă utilizarea pesticidelor cu 50%, dar și folosirea îngrăşămintelor cu 20% şi vânzările de antimicrobiene - categorie de substanţe care include antibioticele - pentru animale şi peştii din crescătorii cu 50%, până în 2030, transmite Reuters.
Totodată, procentul terenurilor unde se practică agricultura ecologică ar trebui să ajungă la 25% în 2030, în timp ce 10% din terenul agricol trebuie transformat în „peisaje extrem de diversificate“, cum ar fi iazuri şi arbuşti.
„Dacă această criză provocată de pandemia de COVID-19 ne-a învăţat ceva, este că va trebui să recalibrăm relaţia noastră cu mediul natural, va trebui să devenim mai rezilienţi“, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, care răspunde de Pactul Ecologic European.
În ceea ce privește România, deși țara noastră are importante atuuri în domeniul ecologic, modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european, bazat din ce în ce mai mult pe zona bio, consideră Costin Lianu, preşedintele unei asociaţii interprofesionale pentru produse agroalimentare ecologice, citat de Agerpres.
„Mediul de afaceri, în domeniu, este împovărat şi puţin sprijinit, filierele nu sunt consistente, iar confuzia ecologic-convenţional persistă în detrimentul celor care investesc în alimente sănătoase (…). Recenta pandemie va accelera adopţia agriculturii ecologice în UE şi la nivel global“, a atenționat Lianu la un seminar de specialitate. (C.Z.)