Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Comisia Europeană: „Veniturile agricultorilor români vor creşte“
Comisia Europeană (CE) a publicat, la sfârşitul lunii decembrie, un raport care analizează perspectivele agriculturii din Uniunea Europeană (UE) în perioada 2013-2023. Datele arată că trebuie să ne aşteptăm la o creştere sensibilă a producţiei agricole, atât la cereale, cât şi la carne şi lapte, ceea ce va determina o scădere semnificativă a preţului cerealelor.
Venitul agricultorilor din UE va resimţi o creştere de 17% până în 2023, faţă de media 2010-2012, în special datorită creşterii veniturilor agricultorilor din ţările UE-13, statele care au aderat la Uniunea Europeană după 2004 - n.r. „În aceste ţări (printre care se numără şi România - n.r.), plăţile directe pe suprafaţă vor avansa până la nivelul din ţările UE-15, ceea ce va influenţa direct nivelul veniturilor. Astfel, venitul agricultorilor din UE-13 va creşte cu aproximativ 50% faţă de media 2010-2012 şi cu 100% faţă de anul 2007“, arată raportul intitulat „Perspectivele pentru pieţele agricole şi venitul în Uniunea Europeană în 2013-2023“, publicat în luna decembrie de Comisia Europeană (CE).
Conform studiului, producţia de cereale la nivelul UE va înregistra, în următorii 10 ani, creşteri mici, dar constante, ajungând la un volum total de 316 milioane de tone în 2023. În acest context, Uniunea Europeană va rămâne un exportator net de cereale, concluzionează specialiştii, care atrag atenţia că preţul cerealelor va înregistra o scădere constantă şi generală în următorii 10 ani.