Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Comisie parlamentară de anchetă privind privatizarea Antibiotice Iaşi
▲ Deputaţii din Comisia pentru sănătate au constatat că societatea este de importanţă strategică, având un profit anual de aproximativ nouă milioane de euro ▲ Secretarul BirouluiPermanent Ioan Munteanu consideră că sindicatele de la Antibiotice se judecă cu Guvernul „pentru un lucru care nu-i priveşte“ şi, în consecinţă, privatizarea va continua ▲ AVAS continuăpopularizarea licitaţiei, deşi privatizarea e suspendată printr-o hotărâre judecătorească ▲
Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, de principiu, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi, alcătuită din toţi membrii Comisiei pentru sănătate, care au formulat această solicitare. Secretarul Biroului Permanent, Ioan Munteanu (PSD), a declarat că membrii Comisiei pentru sănătate au transmis o informare privind privatizarea Antibiotice SA Iaşi. „Deputaţii din Comisia pentru sănătate au făcut audieri în perioada 12-19 februarie şi s-a constatat că societatea este de importanţă strategică, având un profit anual de aproximativ nouă milioane de euro. AVAS, care are dreptul să-şi exercite calitatea de acţionar al statului, a stabilit metoda de licitare cu strigare în data de 18 martie 2008. De asemenea, în informare ni se spune că Societatea Antibiotice Iaşi are o suprafaţă de teren aferent de aproximativ 40 de hectare, într-o zonă rezidenţială în care preţul metrului pătrat este în jur de 1.000 de euro“, a afirmat Munteanu.
AVAS continuă popularizarea licitaţiei, deşi privatizarea e suspendată
De asemenea, el a spus că membrii Comisiei pentru sănătate au informat Biroul Permanent că „AVAS continuă popularizarea în mass-media a licitaţiei pentru societatea res-pectivă, cu toate că există o decizie a Curţii de Apel Iaşi privind suspendarea privatizării societăţii“. Ioan Munteanu a precizat că înfiinţarea comisiei speciale de anchetă va fi aprobată în plenul Camerei Deputaţilor. Comisia pentru sănătate a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor ca Petru Movilă (PD-L), Ion Luchian (PNL), Sorin Paveliu (PD-L), Aurel Nechita (PSD), Grigore Crăciunescu (PNL) şi Ion Burnei (PSD) să facă parte din comisia de anchetă pentru privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi. Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, recent, că printre firmele interesate de compania farmaceutică se numără companii de pe toate continentele, inclusiv din România. Atanasiu a afirmat că societatea a fost lansată la vânzare plecând de la preţul de evaluare plus 10%, adică de la 150 de milioane de euro pentru pachetul de 53% din acţiuni.
Privatizarea „nu priveşte pe angajaţi“
Teodor Atanasiu susţine că, în prezent, sindicatele de la Antibiotice se judecă cu Guvernul „pentru un lucru care nu-i priveşte“ şi, în consecinţă, privatizarea va continua. Şeful AVAS a explicat că, în urmă cu circa trei ani, Guvernul a dat o hotărâre prin care a stabilit metoda de privatizare a societăţii Antibiotice Iaşi. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, „am constatat că acea hotărâre încalcă normele europene în materie de privatizare şi am iniţiat un proiect de hotărâre de guvern care a anulat precedenta hotărâre de guvern, şi care a consfinţit decizia AVAS de privatizare prin licitaţie publică cu strigare pentru acţiunile acestei societăţi“, a declarat Atanasiu. El a afirmat că sindicatele au atacat hotărârea de guvern, pentru „faptul că nu aveau avizul Consiliului Economic şi Social“, dar acest aviz, pentru un act normativ, este unul consultativ. Şeful AVAS a precizat că instanţa de judecată a hotărât, cu drept de recurs, să suspende aplicarea hotărârii de guvern până se judecă fondul problemei. Pe 19 noiembrie 2007, Guvernul a decis, printr-o hotărâre, ca pachetul de acţiuni gestionat de stat la Antibiotice Iaşi să fie scos la vânzare prin licitaţie cu strigare, în acest sens fiind abrogată Hotărârea nr. 794 din 2000 privind strategia de privatizare a societăţii în cauză, inclusă în componenţa „Privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat“. Decizia Executivului a determinat protestul a peste 150 de angajaţi ai fabricii de medicamente, nemulţumiţi de modalitatea prin care se va privatiza întreprinderea. Antibiotice Iaşi este unicul producător din ţară de pulberi pentru suspensii şi soluţii sterile injectabile, precum şi al întregii game de tuberculostatice esenţiale. Cifra de afaceri a societăţii Antibiotice Iaşi a crescut cu 17% în 2007, până la 229,41 milioane de lei, faţă de valoarea de 195,88 milioane de lei, înregistrată în 2006. Antibiotice avea, la finalul lui 2007, datorii totale de 88,2 milioane de lei, din care 84,3 milioane de lei trebuie plătite într-o perioadă de un an.