Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Companiile anunţă angajări la începutul lui 2015
Angajatorii români vor continua să îşi sporească numărul de angajaţi şi în primele luni ale anului 2015, însă creşterea va fi din nou modestă. Cele mai optimiste previziuni sunt pentru sectoarele din industrie, însă chiar şi aşa România rămâne la o rată de ocupare a populaţiei de doar 23%.
Companiile anunţă noi angajări în primul trimestru al anului viitor, însă creşterea numărului de angajaţi va fi una modestă, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă. „Angajatorii au raportat intenţii de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunţând constant planuri de a-şi creşte forţa de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotaţia favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă avansul a fost şi continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aştepte la oportunităţi de angajare şi pe parcursul primelor trei luni din 2015“, a declarat domnul Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, citat de Agerpres. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în primul trimestru din 2014, se arată în raportul Manpower.
Cele mai optimiste planuri de angajare sunt formulate de angajatorii din industria prelucrătoare, previziunea netă de angajare din acest sector fiind de +17% şi rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul patru, cât şi cu primul trimestru din 2014. Planurile de angajare rămân optimiste în sectoare precum finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în primele trei luni ale anului.
Angajatorii raportează intenţii de angajare mixte şi la nivel regional, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate în regiunile Centru şi Nord-Vest. Angajatorii din Bucureşti şi Ilfov şi Vest se arată şi ei optimişti, dar mai precauţi, raportând previziuni de +9%. „În mod clar, mai sunt încă destui paşi de făcut în drumul către redresare economică deplină şi creştere a locurilor de muncă“, concluzionează Valentin Petrof.
În România, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, doar 4,8 milioane sunt salariaţi, reieşind astfel o rată de ocupare a populaţiei de doar 23%, faţă de 40-50% cât se înregistrează în ţări precum Ungaria sau Cehia. O analiză a „Ziarului Financiar“, subliniază situaţia îngrijorătoare la nivel regional: în judeţe precum Giurgiu, Botoşani sau Vaslui, doar unu din zece locuitori are un loc de muncă şi doar în Bucureşti, Timiş, Sibiu sau Braşov rata de ocupare a populaţiei depăşeşte 30%. La nivel naţional, se înregistrează cu peste 400 de mii de pensionari mai mulţi decât salariaţi, iar o situaţie dramatică se întâlneşte în judeţul Teleorman, unde un salariat susţine, din taxe şi contribuţii, câte 2,3 pensionari. Urmează, la distanţă mică, Giurgiu, unde raportul este de un salariat la 2,2 pensionari, Botoşani (un salariat la 1,99 pensionari) şi Vaslui (un salariat la 1,93 pensionari). Situaţii mai bune din punctul de vedere al raportului salariaţi/pensionari se înregistrează în Bucureşti (un salariat la 0,53 pensionari), Ilfov (1 la 0,66), Timiş (1 la 0,71), Sibiu (1 la 0,79), Constanţa (1 la 0,8) sau Braşov (1 la 0,8). (Oana Nistor)