Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Companiile cer mai mult timp pentru trecerea la TVA split
Mediul de afaceri ar avea nevoie de mai mult timp ca să se pregătească pentru trecerea la noua modalitate de plată a TVA, estimările fiind între 2 şi 4 ani pentru o tranziţie optimă, care să nu cauzeze dificultăţi companiilor, arată un studiu efectuat de PwC la solicitarea Comisiei Europene. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) declară că este pregătită de implementarea plăţii defalcate a TVA, deşi oficialii ANAF recunosc că sistemul IT al instituţiei ar trebui schimbat, iar pregătirea angajaţilor, îmbunătăţită.
Companiile din România au nevoie de timp pentru a-şi adapta sistemele informatice şi a-şi asigura liniile de finanţare, în vederea trecerii la sistemul de plată defalcată de TVA.
„Plata defalcată a TVA devine operaţională în România, în mod opţional de la 1 octombrie şi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Prioritară pentru companii va fi din acest moment adaptarea sistemelor IT şi rezolvarea dificultăţilor de flux de numerar determinate de noul mecanism pentru TVA. În plus, companiile ar trebui să se pregătească, în măsura în care acest lucru este posibil, şi pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei şi al ANAF”, arată specialiştii de la PwC România, care au organizat ieri o conferinţă despre trecerea la sistemul plăţii defalcate de TVA (split TVA) şi impactul acestui nou sistem asupra companiilor din România şi a băncilor.
Potrivit unui studiu efectuat de PwC la solicitarea Comisiei Europene, mediul de afaceri ar avea nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru trecerea la noua modalitate de plată a TVA, estimările fiind între 2 şi 4 ani pentru o tranziţie optimă.
„Posibile dificultăţi pentru companii la implementarea plăţii defalcate a TVA sunt actualizarea sistemelor ERP (sistemul software de planificare a resurselor întreprinderii) şi modificarea procedurilor interne de lucru, costuri de personal, monitorizarea plăţilor şi transferurilor, evidenţierea separată a tranzacţiilor în conturi dedicate de TVA şi verificarea acestora de către autorităţi şi costuri cu prefinanţarea TVA”, menţionează Daniel Anghel, specialist impozite şi taxe indirecte PwC România.
Anghel mai spune că impactul negativ ar putea fi atenuat semnificativ printr-o funcţionare eficientă a ANAF şi a Trezoreriei, astfel încât companiile să aibă acces la banii din contul de TVA rapid şi cu formalităţi minime.
„Mediul privat este sceptic în această privinţă, întrucât situaţia infrastructurii IT a Fiscului, învechită şi suprasolicitată, este de notorietate, iar implementarea plăţii defalcate a TVA ar putea fi unul dintre cele mai complexe proiecte din ultima perioadă”, a conchis Daniel Anghel.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) susţine că este pregătită de implementarea plăţii defalcate a TVA şi că va face faţă problemelor care vor apărea. „ANAF s-a pregătit foarte bine şi nu o să fie probleme în implementarea Ordonanţei 23”, a declarat, ieri, Florin Daniel Anghel, vicepreşedinte al Fiscului, responsabil de zona de colectare.
Oficialul ANAF a recunoscut că sistemul IT al ANAF trebuie schimbat, iar pregătirea angajaţilor instituţiei trebuie îmbunătăţită. „Ştim care sunt problemele şi va trebui să facem tot ceea ce ţine de noi să răspundem în timp util tuturor nevoilor contribuabililor. Problemele sunt legate de numărul de personal, de pregătirea colegilor noştri care, constatăm şi noi de multe ori, ar trebui să se îmbunătăţească şi de sistemul IT. De acest sistem IT vorbim de la înfiinţarea ANAF şi ne mişcăm foarte greu”, a mai arătat Florin Anghel.
Autorităţile au introdus mecanismul plăţilor defalcate de TVA cu scopul de a creşte nivelul de colectare a banilor din TVA şi de a reduce evaziunea fiscală.