Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Comparator de preţuri pentru consumatorii casnici de gaze
Preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat de la 1 aprilie, dar tariful final al gazelor pentru populaţie nu va creşte decât cu 1-2%. Liberalizarea pieţei gazelor va permite consumatorilor să-şi aleagă furnizorul care oferă cele mai avantajoase preţuri. Un comparator al preţurilor gazelor pentru consumatorii casnici va fi disponibil de luni pe site-ul ANRE.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa pe site-ul propriu, săptămâna viitoare, un comparator pentru preţul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul ţării unde există serviciul de alimentare cu gaze, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieţei gazelor.
„Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de preţuri. (...) Probabil că de luni va putea fi funcţional”, a arătat Havrileţ, potrivit Agerpres.
Comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt furnizorii disponibili în zona în care locuieşte şi ce oferte au aceştia.
„Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafaţa pe care o încălzeşti şi automat îţi apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poştal şi câţi metri pătraţi are apartamentul şi apar 70 de oferte. Îţi dă oferta medie, câte sunt sub medie şi câte peste medie, ca să fie mai uşor de căutat. Şi sunt oferte de toate felurile, cu facilităţi de plată, cu diferite condiţionări şi aşa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piaţa casnică fără un comparator de preţuri”, a explicat preşedintele ANRE.
Havrileţ a mai afirmat că tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat. „ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileţ.
ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.
„Acest preţ este o bază foarte bună pentru a se forma preţurile în mod liber şi vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut”, a apreciat preşedintele ANRE, precizând că, dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% între preţul pieţei şi cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru preţul final, se vor putea face ajustări.
El a susţinut că nu există riscul ca preţul gazelor de producţie internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.
În urmă cu două săptămâni, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, atrăgea atenţia că liberalizarea pieţei gazelor nu trebuie legată doar de evoluţia preţurilor, ci trebuie privită ca o transformare într-o piaţă care funcţionează după regulile de competiţie. „Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează preţul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcţioneze piaţa după regulile de competiţie, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte şi cum funcţionează pieţele principale, secundare şi derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecţia unei categorii de consumatori şi cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluţiei inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă preţuri şi tarife”, a spus Calotă.